Ruşii de la Mechel vor să mai dea afară 800 de angajaţi de la Câmpia Turzii
Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanţii companiei au notificat sindicatul cu privire la intenţia de disponibilizare a încă 740 de angajaţi de la combinat, la care se adaugă 60 de persoane de la o societate care se ocupa de pază şi asigura servicii PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor).
„Vor rămâne 360 de angajaţi la secţia de Trăgătorie. De asemenea, s-a decis punerea în conservare a utilajelor din toate secţiile care nu funcţionează, până în mai 2013. Estimăm că noile concedieri colective vor intra efectiv în vigoare în luna ianuarie 2013, pentru că este nevoie de o perioadă de 90 de zile de la notificare. Notificarea a fost transmisă şi la AJOFM şi ITM”, a spus Pascu.
Potrivit acestuia, sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii va reîncepe, la sfârşitul lunii octombrie, pichetarea sediului combinatului şi va organiza un nou miting în Câmpia Turzii.
„Sper să se trezească oraşul”, a spus Ioan Pascu.
Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.
Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.
Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.
Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul încheindu-se în luna septembrie.
Premierul Victor Ponta îi ceruse ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.
Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.
Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara, în 1 octombrie, că o firmă din Italia şi-a exprimat intenţia de cumpărare a Grupului Mechel România, cu menţinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vânzare.