Ruşii exportă gazele României. De la ruşi importăm gaze – Cum a strâns în chingi România gigantul Gazprom

Economica.net
29 09. 2014
gaze__gaz__teava_gaz_70889900_84563100

WIEE România, o subsidiară a gigantului rusesc Gazprom, şi MET Romania Energy Trade, divizia de trading gaze a MOL Romania au exportat gaze de 2,35 milioane de MWh din România, în primele şase luni ale anului, circa 220 de milioane de metri cubi. La o producţie semestrială de circa 5,6 miliarde de metri cubi, exporturile din prima jumătate a anului repezintă circa 5%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, am importat de la ruşi circa 8 milioane de MWh, circa 720 de milioane de metri cubi de gaze.

Potrivit raportului ANRE pe piaţa de gaze la şase luni 2014, WIEE deţine o cotă de 68%, iar MET restul până la 100%.

Exporturile au fost realizate în sistem backhaul, în sistem virtual, doar pe hârtie, pe gazoductul Iaşi-Ungheni.

Backhaul-ul reprezintă procedura de rezervare a capacităţii virtuale într-un punct fizic, pentru a asigura curgerea virtuală a gazelor în sens invers. Tranzacţiile sunt însotite de o procedură de swap, care înseamnă un schimb de gaze care prezintă caracteristici diferite, între două sau mai multe puncte. Practic niciun metru cub de gaze nu a trecut graniţa către Ungaria, singura piaţă în care putem deocamdată exporta, livrarea către clientul final făcându-se de către un operator de piaţă din ţara vecină, cu gaze ungureşti, contravaloarea acestora decontându-se în România.

Gazele exportate de către cele două firme pot fi achiziţionate local sau pot fi importuri din Rusia, vândute în Vest la suprapreţ.

Exporturile şi importurile de gaze din/în România sunt o afacere aproape exclusiv rusească. Cea mai mare parte a importurilor(mai mult de 70%) de circa 1,5 miliarde de euro este făcută de WIEE. Aceeaşi firmă controlează deocamdată şi exporturile. Restul până la 30% sunt importuri făcute prin Imex Oil, o altă companie controlată de ruşi, Gazprom Elveţia, GDF Suez Ungaria, Axpo Elveţia sau MOL Zrt.

În ultimii ani, trei interconectoare au fost lansate în construcţie de către statul român, în ideea de a oferi alternativă la gazele ruseşti: Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse şi Iaşi-Ungheni. Giurgiu-Ruse încă nu este gata, la un an după ce trebui pus în funcţiune, la celelalte două am dat tot peste ruşi. Gazprom a rezervat aproape toată capacitatea de import pe Arad-Szeged, la export pe această rută, tot ei sunt activi, iar pe Iaşi-Ungheni nu se poate exporta încă niciun metru cub de gaze pentru că injecţia la vecinii moldoveni trebuie făcută de MoldovaTransgaz. Compania este controlată tot de Gazprom, care nu se grăbeşte deloc să demareze procedurile necesare.

România consumă anual circa 11,5 miliarde de metri cubi de gaze, din care 1,5 reprezintă importuri. Consumul industrial şi casnic se împart în procente aproximativ egale.