Ruşii ne-au tăiat din nou gazul, imediat după ce au discutat cu ministrul Energiei
Livrarile de gaze rusesti către România au scăzut ieri cu 13% in raport cu nominalizările Transgaz, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
„Volumul total al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi” se arată în comunicat.
„Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, în comunicat.
Tot ieri, Nicolescu a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, la care au participat şi reprezentanţi ai Transgaz. Tema discuţiei: importurile româneşti de gaze naturale din Federaţia Rusă. Iată comunicatul dat de Departamentul pentru Energie cu această ocazie: „Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenţii anunţate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenţie s-a şi materializat într-o reducere efectivă a livrărilor. În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru.”Mi-am exprimat speranţa că recentele concluzii ale discuţiilor purtate între Comisia Europeană – Ucraina şi Rusia vor fi respectate de toate părţile”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu”.
După declanşarea crizei din Ucraina, Gazprom a limitat în mai multe rânduri livrările de gaze naturale către România, fără să facă vreun anunţ prealabil. Consumatorii români nu sunt însă afectaţi, pentru că, pe de o parte, importurile sunt la un nivel redus din cauza reducerii consumului şi, pe de altă parte, s-au înmagazinat cantităţi suplimentare de gaze din producţia internă.