„Dacă ne uităm la cifre în 2007 avem un număr de 14.000 de companii care au intrat în insolvenţă. În 2012, numărul este de aproape 30.000. Lucrurile par să se aşeze în 2013, dar nici pe departe la nivelul anului 2007 înainte de criză. Cele mai afectate sectoare sunt retail şi construcţii. A crescut fantastic numărul insolvenţelor poate şi din cauza legislaţiei permisive în privinţa clienţilor”, a spus Rusuleanu.
Potrivit acesteia, perioada actuală este „destul de tulbure” din cauza crizei, însă România se află într-o uşoară perioadă de revenire.
„Totuşi majoritatea industriilor continuă să aibă probleme. Asta se întâmplă în Europa şi din păcate asta se întâmplă şi la noi”, a explicat Rusuleanu.
Prezent la eveniment, Liviu Chiriţă, preşedinte al Comisiei Antifraudă, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), a vorbit despre prevenirea fraudelor din portofoliile băncilor.
„Trebuie să ştim care este nivelul fraudelor în portofoliile noastre. Cum putem şti asta dacă nu aplicăm o investigaţie, sau acţiuni care să ne arate ce sisteme de prevenţie au greşit? Un pas natural este legat de măsurile de corecţie. Dacă nu aplici măsuri de corecţie, după ce identifici evenimentele de fraudă, înseamnă că ce ai făcut nu merită nimic. Dacă nu le aplicăm sau nu le monitorizăm cum trebuie nu vor avea un impact necesar în termeni de prevenţie a pierderilor. În final totul este legat de bani. Frauda este o naturală încărcătură de pierderi sau pierderi financiare”, a explicat Chiriţă.