„Rwanda se bucură de acest parteneriat cu Regatul Unit pentru a primi solicitanţi de azil şi migranţi şi a le oferi căi legale pentru a trăi” în această ţară din Africa de Est, a declarat într-un comunicat ministrul afacerilor externe rwandez Vincent Biruta.
Premierul britanic Boris Johnson a făcut din lupta împotriva imigraţiei prioritatea sa după Brexit, însă traversările ilegale de migranţi au continuat să se înmulţească în Canalul Mânecii.
De luni de zile, Boris Johnson şi guvernul său încearcă să încheie acorduri cu ţări terţe unde să-i trimită pe migranţi, în aşteptarea soluţionării dosarului lor. Rwanda şi Ghana au fost menţionate, însă Ghana a negat în mod ferm în ianuarie că ar purta discuţii cu Regatul Unit asupra acestui subiect.
Acordul cu Rwanda, care va fi finanţat de Regatul Unit cu 120 de milioane de lire (144 de milioane de euro), prevede ca migranţii – ale căror naţionalităţi sau condiţii de sosire nu sunt precizate – să fie „integraţi în comunităţile” de pe teritoriul rwandez, potrivit comunicatului publicat de Kigali.
„Vrem să ne asigurăm că oamenii sunt protejaţi, respectaţi şi pot să-şi realizeze propriile ambiţii şi să se instaleze de o manieră permanentă în Rwanda, dacă ei vor dori”, a adăugat Biruta.
Parlamentul britanic urmează să adopte o lege ce ar putea autoriza înfiinţarea de centre în străinătate pentru expulzarea migranţilor pe durata analizării cererii lor de azil. De asemenea, legea ar putea autoriza paza de coastă să respingă în afara apelor teritoriale britanice ambarcaţiunile cu migranţi.
Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), dacă va fi adoptată, această lege va contraveni Convenţiei de la Geneva pentru refugiaţi, pe care Regatul Unit a semnat-o.