RWEA: Energia regenerabilă nu ar mai avea nevoie de subvenţii, dacă piaţa ar asigura predictibilitatea veniturilor

Energia regenerabilă s-ar putea susţine şi fără subvenţii, dacă s-ar asigura predictibilitatea veniturilor prin reguli de piaţă care să integreze noile capacităţi şi prin contracte pe termen lung, a declarat, marţi, Claudia Brânduş, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Economica.net - mar, 20 feb. 2018, 10:17
RWEA: Energia regenerabilă nu ar mai avea nevoie de subvenţii, dacă piaţa ar asigura predictibilitatea veniturilor

Ea a amintit că Parlamentul European a aprobat, la începutul acestui an, o nouă ţintă de 35% pentru energia regenerabilă în anul 2030, peste propunerea Comisiei Europene de 27%.

‘Este o creştere semnificativă de la 27%. S-au făcut analize şi a ieşit că este mai profitabil pentru Europa să se atingă o ţintă mai mare, adică ar fi mai costisitor să avem o ţintă mai mică. Aceasta pentru că energia eoliană şi regenerabilele sunt într-un cerc virtuos. Investiţiile făcute la început, cu subvenţii care acopereau preţul de piaţă, a dat roade. Costul tehnologiei a scăzut. În momentul în care se implementează regulile necesare, regulile de operare care să integreze regenerabilele, acestea nu mai au nevoie de subvenţii. Deci, dacă vorbim de capacităţi viitoare, este suficient să asigurăm predictibilitatea veniturilor şi condiţiile de piaţă corecte şi nu va mai fi nevoie de subvenţii’, a arătat Brânduş, la conferinţa ZF Power Summit.

Întrebată dacă, în acest moment, cineva care ar vrea să instaleze turbine eoliene în România s-ar putea autosusţine fără subvenţii, ea a răspuns: ‘S-ar autosusţine în condiţiile de piaţă potrivite, dar în momentul acesta nu este predictibilitate. Avem o lege a energiei regenerabile care împlineşte 10 ani anul acesta şi care a fost modificată de cel puţin 10 ori. Până nu se stabilizează situaţia, riscul de ţară creşte costul de capital şi este mai greu să atragi investitorii’.

În acest moment, energia regenerabilă este susţinută în România prin schema de certificate verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii de energie, în factură. În prezent, această contribuţie este de 47,2 lei pe MWh.

Preşedintele RWEA a arătat că există ţări unde s-a ajuns la aşa-numita ‘grid parity’ (paritatea de reţea – n.r.), adică nu mai este nevoie de subvenţii, ci de un contract pe termen lung, de predictibilitatea veniturilor, iar această situaţie nu este specifică regenerabilelor, ci tuturor tipurilor de investiţii în energie.

Până anul viitor, fiecare ţară va putea negocieri cu Comisia Europeană privind propriul obiectiv pentru anul 2030. Potrivit Claudiei Brânduş, RWEA pregăteşte un studiu privind ţinta pe care ar trebui să şi-o asume România, cu toate argumentele.

‘Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru. Trebuie să ne gândim pe termen de 5-10 ani, nu neapărat în următorii ani şi trebuie luat în calcul mixul energetic naţional’, a afirmat ea.

Din datele RWEA, până acum în sectorul energiei eoliene s-au investit în România 5 miliarde de euro, însă companiile au deja pierderi cumulate de un miliard de euro, în principal ca urmare a schimbărilor multiple din legislaţie.

Brânduş a arătat că energia regenerabilă joacă un rol important în ceea ce priveşte preţul energiei pe piaţă, precizând că, atunci când ponderea electricităţii verzi este mică, sub 10%, preţul energiei este peste medie.

‘În ceea ce priveşte mediul, în ultimii 10 ani am asistat la o reducere de 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră în România, în sectorul producţiei de energie electrică’, a continuat ea.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...