Potrivit unui comunicat al companiei, remis miercuri AGERPRES, prevederile legislaţiei muncii din Spania se vor aplica piloţilor Ryanair „nu mai târziu” de 31 ianuarie 2019.
Acordul urmează înţelegeri similare semnate cu SPAC în Portugalia, Balpa în Regatul Unit, ANPAC în Italia, care acoperă piloţii angajaţi direct de Ryanair din Portugalia, Regatul Unit şi Italia.
„Aceste acorduri semnate cu sindicatele piloţilor noştri din Spania, Portugalia, Regatul Unit şi Italia demonstrează încă o dată progresul înregistrat în concluderea acordurilor cu sindicatele oamenilor noştri din pieţele noastre majore din UE. Continuăm să ne întâlnim cu oamenii noştri şi sindicatele lor şi ne aşteptăm ca aceste acorduri să încurajeze sindicatele însoţitorilor de zbor din Spania şi Portugalia, în special, să elimine angajaţii companiilor aeriene concurente (care au blocat progresul) şi să concludă rapid acorduri cu membrii echipajelor din aceste ţări, deoarece aceasta este şi cerinţa însoţitorilor de zbor din Portugalia şi Spania”, a declarat Eddie Wilson, Chief People Officer, Ryanair.
Profitul Ryanair a scăzut cu 7% în primul semestru al anului său financiar, din cauza recentelor greve coordonate din Germania, Italia, Portugalia, Spania, Belgia şi Olanda, care au redus traficul şi numărul rezervărilor, şi a mişcărilor de protest demarate de controlorii de trafic aerian, au transmis, pe 22 octombrie, DPA, BBC şi Reuters.
Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, a încercat să minimalizeze efectul grevelor, afirmând că operatorii aerieni rivali, cum ar fi Air France şi Lufthansa, au fost mai puternic afectaţi de mişcările de protest din această vară.
Totuşi, Neil Wilson de la Markets.com susţine că acţiunile au avut „un efect îngrijorător asupra încrederii clienţilor Ryanair, fapt demonstrat de reducerea numărului de rezervări. S-au făcut progrese în negocierile cu sindicatele, dar încă mai sunt multe de rezolvat”.
O serie de companii aeriene au dat faliment în ultimele săptămâni, inclusiv Primera Air şi Cobalt, iar Neil Wilson susţine că Ryanair rămâne „foarte bine poziţionată pentru a capitaliza consolidarea inevitabilă din sectorul aerian”.
Acţiunile Ryanair au scăzut cu 40% faţă de nivelul ridicat de 20 de dolari în august, înaintea începerii grevelor. Luni, titlurile au urcat cu 3,6%, la 11,86 euro.
La 1 octombrie, Ryanair şi-a redus cu 12% estimarea privind profitul anual, care ar urma să se situeze la 1,10 – 1,20 miliarde de euro (2,66 miliarde de dolari), faţă de prognoza anterioară ce viza un câştig de 1,25 – 1,35 miliarde de euro. Noua estimare ar reprezenta un declin de 17 – 24% faţă de profitul record de 1,45 miliarde de euro înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2018.
Operatorul aerian nu exclude noi întreruperi din cauza grevelor, ceea ce ar putea duce la o nouă înrăutăţire a prognozei de profit.
Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat pe 4 iulie o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.