Este pentru prima dată când o companie care nu gestionează o centrală pe cărbune a ajuns pe primele locuri în topul poluatorilor.
Şapte centrale pe cărbune din Germania şi câte una din Polonia şi Bulgaria sunt de asemenea în top. Pe locul zece se află Ryanair.
Datele arată că emisiile de dioxid de carbon ale Ryanair au crescut anul trecut cu 6,9%, dar operatorul irlandez susţine că este „cea mai verde şi mai curată companie aeriană europeană”.
„Pasagerii care călătoresc cu Ryanair au cele mai scăzute emisii de CO2 per kilometru călătorit comparativ cu alte companii aeriene”, se arată în comunicatul operatorului irlandez.
Anul trecut, compania low-cost a anunţat o nouă politică de mediu, prin care oferă clienţilor săi posibilitatea de a compensa costul carbonului pentru zborurile lor.
Poluarea generată de operatorii aerieni a crescut cu aproximativ două treimi din 2015 şi se estimează că va creşte în continuare deoarece zborurile devin mai accesibile.
În acest ritm, industria aeriană va deveni în 30 de ani cel mai mare emitent de dioxid de carbon, avertizează analiştii.
Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a anunţat măsuri pentru a rezolva situaţia şi a cerut ca majorarea emisiilor de dioxid de carbon să fie compensată prin plantarea de copaci sau investiţii în tehnologii mai curate.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.