Ryanair va acționa în instanță ajutorul de 30 de miliarde de euro acordat companiilor aeriene concurente şi va concedia circa 3.000 de oameni

Economica.net
01 05. 2020
ryanair_aircraft_3_69609900

Potrivit oficialilor Ryanair, companiile aeriene vechi primesc peste 30 de miliarde de euro de ajutor de stat, încălcând clar atât competiția UE, cât și normele privind ajutorul de stat. Acest ajutor ilegal și discriminatoriu de stat va fi contestat de Ryanair în instanțele europene.

De asemenea, din cauza restricțiilor de zbor ale Guvernului UE la nivel continental, Ryanair se așteaptă să opereze mai puțin de 1% din programul său de zbor programat în aprilie, mai și iunie 2020. Traficul a mai puțin de 150.000 de pasageri va fi cu 99,5% mai mic față de cei 42,4 milioane de pasageri transportați, programați pentru primul trimestru. În cel de-al doilea trimestru al anului financiar (iulie-septembrie), Ryanair se așteaptă să ducă nu mai mult de 50% din obiectivul său inițial de trafic de 44,6 milioane de oameni. Pentru întregul an încheiat în martie 2021, Ryanair se așteaptă acum să transporte cu 35% mai puțini pasageri față de ținta inițială de 154 de milioane.

Când zborurile programate vor reveni în Europa, cândva în iulie, Ryanair consideră că va mai dura până cândvolumele de pasageri vor reveni la normal. Încrederea consumatorilor va fi afectată de restricțiile de sănătate publică, cum ar fi verificările de temperatură pe aeroporturi și acoperirea feței pentru pasageri și personalul de la bordul aeronavelor.

Ryanair se așteaptă ca traficul la programele de zbor reduse să fie stimulat printr-o reducere semnificativă a prețurilor, iar tarifele mai mici vor necesita stimulente agresive pentru prețurile aeroporturilor pentru a încuraja călătorii să călătorească, iar Ryanair continuă să solicite guvernelor UE să reducă impozitele pentru pasageri, taxele de aeroport și taxele de plecare pe o bază largă a industriei, ca o alternativă mai bună la ajutoarele de stat selective, „doparea” transportatorilor.

Ryanair a solicitat în mod repetat ca orice ajutor de stat să fie transparent și nediscriminatoriu, cum ar fi schemele de sprijin pentru salarii. Dar, în țări precum Franța, statul restituie impozitele aviației, dar numai companiilor aeriene „franceze” și toate celelalte companii aeriene din UE care zboară în Franța (cum ar fi Ryanair, EasyJet și BA) trebuie să plătească în continuare aceste taxe. Această discriminare de salvare este în mod evident încălcând regulile privind ajutoarele de stat și concurența.

Strategia de achiziții de avioane

Ryanair își revizuiește acum planurile de creștere și ordinele de aeronave.

„Suntem în negocieri active atât cu Boeing, cât și cu Laudamotion, pentru a reduce numărul livrărilor de aeronave planificate în următoarele 24 de luni, ceea ce ar putea reduce angajamentele de capex, pentru a reflecta mai precis o piață a călătoriei aeriene a UE mai lentă și mai deformată post Covid-19”, spun oficialii Ryanair.

Ca urmare a crizei Covid-19, a legării la sol a tuturor zborurilor de la jumătatea lunii martie până la cel puțin iulie, precum și a peisajului de ajutor de stat denaturat în Europa, Ryanair se așteaptă acum la recuperarea cererii și a prețurilor pasagerilor (până la nivelurile din 2019) va dura cel puțin doi ani, până în vara anului 2022 cel mai devreme.

Ca efect, compania va face restructurări, care vor începe din iulie 2020. Aceste planuri vor fi supuse consultării, dar vor afecta toată compania și pot duce la pierderea de până la 3.000 de locuri de muncă, piloți, membrii echipajelor de cabină, la care se adaugă concedii neplătite și reduceri de salarii de până la 20% și închiderea mai multor baze de aeronave în întreaga Europă până la recuperarea traficului.

Concedierile și reducerile de salarii vor fi, de asemenea, extinse la echipele de la sediul central și de la Back Office. CEO-ul grupului Michael O’Leary, a cărui remunerație a fost redusă cu 50% pentru aprilie și mai, a acceptat acum să extindă această reducere de salariu de 50% pentru restul exercițiului financiar până în martie 2021.

Așa cum s-a anunțat la 3 aprilie, având în vedere durata incertă a crizei Covid-19 și revenirea mai lentă la serviciile de zbor „normale”, Ryanair nu poate oferi niciun ghid pentru anul financiar care se va încheia în martie 2021, dar grupul se așteaptă să raporteze o pierdere netă de peste 100 de milioane euro în primul trimestru, cu pierderi suplimentare în T2, din cauza scăderii substanțiale a traficului.

Ryanair a intrat în această criză Covid-19 cu aproape patru miliarde de euro în numerar și continuă să gestioneze activ aceste resurse de numerar pentru a se asigura că va supraviețui acestei pandemii Covid-19 și, mai important, întoarcerea la programele de zbor cu tarife mai mici cât mai curând posibil.