S-a aprobat proiectul de modificare pentru OUG 114 – Principalele schimbări – DOCUMENT
Schimbările vizează înlocuirea actualului indicator ROBOR din componenţa dobânzii la creditele cu dobândă variabilă pentru populaţie cu un alt indicator. Noul indicator va fi calculat pe baza tranzacțiilor interbancare efective care va fi publicat pe site-ul BNR. Termenul de implementare al noului indicator este 2 mai 2019. Iată documentul obţinut de la surse guvernamentale de ECONOMICA.NET.
Iată conţinutul documentului obţinut de ECONOMICA.NET:
„Prin modificările aduse s-a respectat politica Guvernului de a scădea costul creditării populației, creșterea creditării companiilor românești de către sectorul bancar, precum și încurajarea economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive. Scopul principal al acestor măsuri este pe de o parte, acela ca românii să plătească rate mai mici la credite – apropiate de cele din UE dar și să se înlăture dublul standard.
Băncile vor credita economia reală pentru investiții, ceea ce va genera creștere economică și crearea de noi locuri de muncă.
Principalele modificări aduse O.U.G. 114/2018 sunt:
Referitoare la indicele de referință ROBOR, stabilit pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei :
– Îndicele de referință ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară și care se publică, pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul BNR. Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate.
– Începând cu 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică exclusiv creditelor nou acordate populației, precum și refinanțării creditelor aflate în derulare. La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maxim 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.
Referitoare la taxa pe active financiare :
– Se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață deținută de instituția bancară, dar și instituirea unor mecanisme de reducere a taxei pe active, în funcție de modul în care instituțiile bancare contribuie la îndeplinirea obiectivelor de creștere a soldului creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și reducerea marjelor de dobândă (la depozite și la credite).
Totodată, taxa datorată de instituțiile bancare poate fi redusă cu până la 100%, prin aplicarea unei reduceri cu până 50% pentru fiecare criterii :
– creșterea soldului de credite acordate sectorului real (societăți nefinanciare și populație)
– diminuarea marjei de dobândă, determinată ca diferență între rata medie a dobânzii la depozitele atrase și cea a creditelor acordate în lei societăților nefinanciare și populației.
Taxa este anuală, plătită semestrial de către instituțiile bancare și reprezintă produsul dintre baza de impozitare și cota de taxare, iar suma rezultată se reduce conform celor două criterii de ajustare.
Taxa pe active nu se plătește dacă:
– instituțiile bancare înregistrează pierdere contabilă la sfârșitul semestrului, respectiv la sfârșitul anului pentru care se datorează taxa;
– instituțiile bancare, pentru care Banca Națională a României a impus restricții de creditare, pentru perioada în care operează restricția.
– dacă a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării, sau
– dacă a îndeplinit 100% ținta de diminuare a marjei de dobândă, sau
– dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă este cel puțin 100%„.