S-a deschis Bursa de peşte de la Tulcea – POPAM

Bursa de peşte de la Tulcea care va funcţiona sub numele de Centru principal de vânzare a peştelui a înregistrat primele două tranzacţii, astfel că România nu va plăti sancţiuni pentru nefuncţionalitatea proiectului finanţat din fonduri europene, a declarat pentru Agerpres directorul general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), Ciceronis Cumpănăşoiu.
Economica.net - lun, 01 apr. 2019, 09:55
S-a deschis Bursa de peşte de la Tulcea - POPAM

„La acest obiectiv au fost înregistrate două tranzacţii, iar pentru noi este suficient ca proiectul să poată fi declarat funcţional, iar România să nu plătească sancţiuni”, a precizat Cumpănăşoiu.

El nu a putut menţiona care este valoarea tranzacţiilor înregistrate la centrul din Tulcea, dar a menţionat sancţiunile pe care România le-ar fi plătit Comisiei Europene dacă proiectul nu ar fi fost funcţional erau echivalente cu bugetul total al proiectului.

La rândul lui, consilierul ministrului Agriculturii, Adrian Izvoranu, a declarat că cinci operatori economici au deja echipamente IT conectate la centrul din Tulcea, acestora adăugându-li-se cherhanaua din satul Chilia Veche, construită prin proiectul european al bursei de peşte.

„Centrul va prelua inclusiv peştele inferior de la pescari, peşte care acum se aruncă. Aceste cantităţi vor fi transformate în diferite produse”, a menţionat consilierul Adrian Izvoranu.

Potrivit sursei, cele trei nave achiziţionate în urmă cu mai mulţi ani în cadrul proiectului european sunt în procedura de inspecţie tehnică, iar inaugurarea obiectivului va avea loc în zilele următoare.

Centrul de vânzare a peştelui din Tulcea va funcţiona ca entitate a Casei române de comerţ agroalimentar Unirea, înfiinţată la finele anului trecut de autorităţile române.

Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat în urmă cu peste zece ani de conducerea de la acea vreme a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, însă lucrările de amenajare a obiectivului au început în 2014 şi s-au terminat în anul următor.

În 2016, după recepţia celor trei nave care vor asigura transportul peştelui din Deltă la Tulcea, autorităţile au constatat că obiectivul nu are utilităţi, iar racordarea imobilului de pe malul Dunării la reţelele de apă, canalizare şi energie electrică a fost finalizată în 2017.

Bugetul iniţial al proiectului privind realizarea Bursei de peşte a fost de peste zece milioane de euro, însă suma a scăzut la circa 5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.

Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum şi protejarea resursei piscicole.

Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de către statul român, conform normelor legale europene şi naţionale în vigoare, respectiv HG 678/2015 şi Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, în categoria „proiecte nefuncţionale a căror implementare continuă până la data de 31.03.2019”, potrivit Autorităţii de Management a POPAM.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...