Deschizând summitul, preşedintele turc Abdullah Gül, a cărui ţară a iniţiat în 1992 această structură de cooperare regională şi care va deţine de la 1 iulie preşedinţia de şase luni a OCEMN, şi-a exprimat speranţa că printr-o cooperare aprofundată între statele din regiune vocea Mării Negre va fi auzită mai bine la nivel internaţional.
Declaraţia care va fi adoptată marţi ar trebui să contribuie la o vizibilitate sporită a OCEMN pe scena internaţională, a spus Abdullah Gül, care şi-a manifestat dorinţa pentru un sprijin şi din partea altor organizaţii internaţionale.
Preşedintele turc a afirmat totodată că statele din regiune trebuie să-şi intensifice dialogul politic pentru a găsi o rezolvare la diferitele conflicte, care reprezintă un obstacol în calea cooperării economice. „Trebuie să cooperăm (n.r. – la nivel politic). Aceste probleme politice ar trebuie rezolvate regional, soluţii pot fi concepute în interior”, a declarat el, fără a face referire la nicio astfel de dispută.
Un înalt oficial din cadrul Ministerului turc de Externe a declarat anterior că Turcia vrea ca statele din regiunea Mării Negre să-şi amplifice dialogul la nivel politic pentru a aborda, printre altele, conflictele îngheţate din zonă.
Preşedintele sârb Tomislav Nicolic, care co-prezidează summitul de marţi alături de Abdullah Gül, în contextul în care ţara sa a deţinut preşedinţia organizaţiei în prima jumătate a acestui an, a afirmat la rândul său în deschidere că prin folosirea tuturor instrumentelor cooperării regionale, regiunea Mării Negre ar trebuie să-şi activeze întregul potenţial economic pentru a răspunde eficient provocărilor reprezentate de criza economică globală.
OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state – Turcia, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia – au semnat, la Istanbul, ‘Declaraţia de la Bosfor’.
Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.
Statele membre OCEMN acoperă o zonă de aproximativ 20 de milioane de kilometri pătraţi, având o populaţie totală de 340 de milioane de persoane.