S-a îmbunătăţit „sentimentul economic” în România. BCR ridică estimarea privind creşterea economică în 2015

Economica.net
19 03. 2015
calcul_audit_prognoza__plan_82435700

„Am revizuit în creștere avansul economic în acest an la 2,8% (de la 2,2%), consumul privat fiind factorul decisiv în acest sens. Inflația scăzută ar trebui să mențină venitul gospodăriilor în teritoriu pozitiv și vânzările cu amănuntul la un nivel solid. Investițiile ar putea înregistra o revenire timidă în 2015 cu mențiuntea că escaladarea tensiunilor dintre Grecia și Eurogroup ar putea afecta fluxul investițiilor străine spre România”, scriu analiştii de la BCR Cercetare în cel mai recent raport al lor, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Indicatorul de „sentiment economic” în România „a continuat să urce în primele două luni din 2015, pe seama creșterii încrederii în consum și a unei percepții mai bune asupra activității derulate de către managerii din comerțul cu amănuntul, servicii și construcții”, spune raportul BCR Cercetare.

Încrederea în industrie a fost „singura care a bătut ușor în retragere în primele două luni, dar nu a generat îngrijorări în condițiile în care aceasta s-a produs ca urmare a reducerii stocurilor de produse finite. Pe partea pozitivă, managerii din sectorul prelucrător sunt optimiști cu privire la volumul exporturilor în primele trei luni din acest an, conform sondajului trimestrial publicat de Comisia Europeană”.

Totodată, „ca urmare a continuei îmbunătățiri a încrederii în consum, dar și a unui nivel surprinzător de bun al volumului efectiv al vânzărilor cu amănuntul din ianuarie a.c. în condițiile în care șansele menținerii cotei unice anul acesta și în anii următori au crescut – guvernul bate monedă în prezent pe reducerea nivelului de impozitare în România – am decis să mărim avansul consumului privat în acest an la 3,2% de la 2,2% anterior”.

BCR Cercetare a observat factorii care creează premise pozitive în ceea ce privește evoluția consumului privat în 2015: tendința de creștere a salariului real în economie „cuplată cu așteptările în general pozitive ale managerilor cu privire la angajări, așteptări susținute recent de o revigorare a creării locurilor de muncă”.

Impactul pozitiv asupra PIB este de circa 0,6 puncte procentuale.