Potrivit site-ului Serviciului Român de Informaţii, testarea, examinarea şi selecţia candidaţilor alcătuiesc un proces complex şi foarte minuţios care se desfăşoară pe durata a opt luni.
Din cei 1.187 candidaţi înscrişi pentru cele 20 locuri disponibile la masterat, în urma evaluărilor eliminatorii specifice, care includ control medical, testare psihologică şi vetting de securitate, au rămas în concurs 163 de candidaţi.
Pe durata lunii septembrie s-au desfăşurat examenele finale ale viitorilor ofiţeri de informaţii. Probele de concurs au inclus testarea nivelului de cunoaştere a limbilor străine şi evaluarea culturii generale, iar în urma acestora s-a realizat departajarea necesară pentru stabilirea ierarhiei finale.
„Conducerea SRI apreciază efortul deosebit pe care l-au depus concurenţii pentru a trece probele dificile de acces, entuziasmul acestora şi determinarea lor de a deveni ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii. Totodată, conducerea SRI le-a transmis acestora faptul că partea cea mai grea în devenirea unui ofiţer de informaţii începe odată cu intrarea în Academie”, arată sursa citată.