Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri au lansat proiectul unui Silicon Valley de România în judeţul Cluj. Anunţat, cu surle şi trâmbiţe, imediat după instalarea noului Guvern, proiectul începe să prindă contur odată cu anunţul de săptămâna aceasta prin care statul a aprobat o schemă de ajutor de 100 de milioane de euro pentru companiile din IT care crează mai mult de 200 de locuri de muncă.
„Acest pol de creştere va avea două componente, una fizică şi una virtuală si urmeaza modele similare dezvoltate la Skolkovo si in Luxembourg. Componenta fizica urmareste crearea infrastructurii necesare – transport, clădiri, utilităţi – pentru ca firmele din cadrul acestui cluster să poată funcţiona în cadrul aceleiaşi platforme, asigurând posibilităţile crescute de colaborare. Componenta de ordin virtual se bazează pe realizarea unei structuri intra-net, care să uşureze schimbul de informaţii şi colaborarea pe proiecte comune ale membrilor clusterului”, se arată într-un comunicat MECMA.
Creşterea acestui „incubator IT” de afaceri local se va face, în primul rând cu firmele mici şi mijlocii din zonă a căror activitate a făcut din Cluj al treilea oraş din România ca venituri înregistrate din IT şi primul la veniturile realizate din exportul de produse IT.
„Al doilea factor de creştere îl constituie proximitatea unora dintre cele mai mari universităţi din România – instituţii precum Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş Bolyai – al căror număr mare de studenţi pot să constituie baza pentru resursele umane necesare la dezvoltarea acestui cluster.
Conducerea acestor unitati va colabora cu conducerea clusterului la ajustarea curicullei în domeniile de interes (ştiinţe reale şi tehnice, îndeosebi) pentru ca studenţii să deţină setul de cunoştinţe necesar pentru a face faţă rigorilor”, arată Ministerul.
MECMA împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează la elaborarea unei scheme de ajutor pentru structurile de afaceri, care va acoperi atât nevoile de tip infrastructură, prin acoperirea de cheltuieli necesare transportului, utilităţilor şi construcţiei fizice, cât şi pe cele de achiziţie de know-how, dotare cu aparatură şi training.
Printre instrumentele statului pentru susţinerea acestei iniţiative se numără şi cele legislative. Astfel, noua Lege a IMM-urilor, aflată în avizare prevede o serie de facilităţi pentru firmele care fac cercetare şi inovare, şi de care vor beneficia şi membrii acestui cluster.