A inceput montarea noului pod ce te duce mai repede către sudul litoralului

07 08. 2013
pod_dunare_marea_neagra_61177600

Compania Grup Servicii Petroliere, deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a finalizat montarea primelor 600 de tone de tablier metalic din podul de peste Canalul Dunăre – Marea Neagră de la kilometrul 0 +  540. Lungimea totală a pieselor instalate este de 58 de metri. Ele au fost ridicate de macaraua plutitoare Neptun ce are o capacitate de ridicare de 1.800 de tone. Anterior, aceeaşi macara montase unul din pilonii mici ai podului, o piesă ce cântăreşte 32 de tone şi se ridică la o înălţime de 17 metri deasupra nivelului mării.  

Pasul următor este montajul tablierului similar de pe malul de nord al Canalului , în zona Poarta 9 Portul Constanţa
Tehnologia de montaj dinspre apă este o premieră în România, fiind elaborată de către societățile Apolodor Comimpex SRL București și TGT Constanța, în colaborare cu consultantul de specialitate SC Luca Way București.

Săptămâna viitoare aceeași tehnologie se va repeta pentru montajul tablierului similar pe malul de nord a Canalului Dunăre – Marea Neagră, în zona Porții 9 a Portului Constanța.
Podul rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră, proiectat de catre SC Search Corporation Ltd București, are o structură de tip hobanat și va fi cel mai mare pod de acest gen din România. Podul rutier va avea o lungime totală de 360 metri, o deschidere centrală de 200 metri, iar lățimea podului va fi de 17,4 metri, permițând circulația pe 4 benzi. Înălțimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre – Marea Neagră va fi de 18,4 metri.

Pilonii de pe maluri care vor susține tablierul podului prin fascicule de hobane, vor avea o înălțime de 66 metri deasupra nivelului mării.

Realizarea acestui pod va determina conexiunea directă dinspre Austostrada A2 și A4, spre zona de sud a Portului Constanța, precum și o variantă de acces spre Eforie Nord, evitându-se traversarea localității Agigea și implicit a podului actual peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. Traficul spre sudul litoralului va fi astfel decongestionat, separându-se traficul greu de celelalte autovehicule.

Proiectul „Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre Marea Neagră și lucrări aferente infrastructurii rutiere și de acces în Portul Constanța” este finanțat prin Programul Operațional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 – 2013) din fonduri structurale ale Uniunii Europene și de la bugetul statului. Costul total se apropie de 25 de milioane de euro.

Contractul de asistență tehnică a fost încheiat cu SC POYRY România SRL – actual SC Luca Way SRL, iar contractul de execuție a podului rutier cu  SC Apolodor Comimpex SRL București.