S-a oprit caruselul prețurilor la energie? Nuclearelectrica a vrut să vândă energie cu livrare în următorii doi ani, dar nimeni nu a oferit prețul cerut

03 10. 2024
cernavoda-4

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de stat, a scos la vânzare în 3 octombrie 4 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2026, pe platforma de contracte bilaterale PPCB-LE Flex, administrată de operatorul pieței, OPCOM.

Nuclearelectrica a scos la vânzare două pachete de câte 5 MW și două de câte 10 MW, în total 525 GWh de energie electrică. De fiecare dată, prețul solicitat a fost de 540 de lei/MWh. De fiecare dată, a existat o singură ofertă de răspuns, de la Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, însă prețul oferit a fost de doar 520 de lei/MWh, așa că nu s-a încheiat nicio tranzacție.

Această licitație este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ofertele de energie forward cu livrare timp de doi ani sunt încă o raritate pe piața de la București. În al doilea rând, din datele noastre, aceasta este, după multă vreme, prima licitație care nu se încheie cu atribuirea cantităților de energie oferite spre vânzare de un producător de energie electrică – în general este “bătaie” pe energie electrică pusă în piață de producători.

Cel mai probabil de vină a fost prețul, probabil considerat prea mare pentru livrare peste doi ani.

Interesant este că, acum mai puțin de o lună, am avut parte de o licitație identică. Astfel, în data de 4 septembrie, Nuclearelectrica a lansat o licitație identică. A scos la vânzare 4 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2026: două pachete de câte 5 MW și două de câte 10 MW, în total 525 GWh de energie electrică.

La fel ca și acum.

Atunci însă, prețul solicitat a fost de 550 de lei/MWh, deci mai mare decât cel de acum, dar licitațiile s-au încheiat cu succes. De fiecare dată au existat oferte de răspuns. Primele două pachete (în total circa 175 GWh) au fost adjudecate de Nova Power and Gas, firmă din grupul românesc E-Infra care este de altfel și asociată cu Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor mici modulare de la Doivești, la prețuri de 567 și 573 de lei/MWh. Celelalte două pachete, în total circa 350 GWh, au fost cumpărate de Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din țară, la prețuri de 567 de lei/MWh.

Iată că, de această dată, Nuclearelectrica nu a reușit să obțină cei (cel puțin) 540 de lei/MWh pentru energie cu livrare în următorii doi ani. La licitație nu a venit niciun trader, iar singurul furnizor mare interesat a oferit doar 520 de lei.

Citește și: