În condițiile în care Sistemul Energetic Național nu beneficiază de aportul unei unități nucleare iar vântul nu mai asigură generarea de energie electrică din zilele trecute, importurile de energie au crescut masiv în această dimineață.
Azi la ora 10.37 România importa energie electrică la o putere de 2.062 MW, potrivit datelor Transelectrica, fiind destul de rare situațiile în care importul depășește pragul de 2.000 MW. De fapt, la acel moment, așa cum se observă, importurile erau a doua sursă de electricitate a țării, fiind depășite doar de energie produsă în hidrocentrale, care asigurau la acel moment peste 2.700 MW. Următoarele surse au fost centralele pe gaz și, foarte aproape, cele pe cărbune, ultimele la o putere de circa 1.500 MW.
Este adevărat că Sistemul Energetic Național este văduvit de aportul Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, de 700 MW, în condițiile în care aceasta a fost oprită controlat sămbătă dimineață și va fi repornită joi, ca urmare a unor reparații la partea clasică.
România a fost timp de două zile exportator de energie chiar și în aceste condiții, ca urmare a faptului că a bătut destul de tare vântul, așa că turbinele eoliene au avut un aport constant de 2.400-2.600 MW, în condițiile unei puteri instalate totale de circa 3.000 MW.
Însă vântul s-a oprit noaptea trecută, iar la ora la care se înregistra importul instantaneu de peste 2.000 MW, eolianul mai asigura sub 200 MW. Situația s-ar putea schimba însă chiar mâine, când prognozele consultate de noi arată o producție medie orară în România undeva la 2.800 MW, deci superioară chiar și celei din zilele trecută.