S-a oprit vântul, România importă din nou energie electrică. Când am mai putea avea un aport substanțial al eolienelor

29 12. 2024
eoliene_cez_61047100

În zilele de Crăciun, România a beneficiat de condiții foarte bune de vânt astfel că eolienele au produs foarte mult, asigurând circa 48% din consumul național de electritate și permițând sistemului să exporte energie electrică la puteri și de peste 2.500 MW.

Între timp însă, vântul a slăbit din intensitate și, pe măsură ce eolienele au produs tot mai puțin, România a ajuns să importe din nou energie elctrică în vârful de consum, mai ales cel de seară – sâmbătă la ora 19.00 s-a ajuns din nou la importuri de peste 2.400 MW, instantaneu.

În această dimineață, eolienele au scăzut la zero, ba chiar parcurile eoliene consumă puțin din rețea – o sitiație normală când nu e deloc vânt – iar importurile au fost la puteri de 1.300 MW, în condițiile unui consum redus, specific unei dimineți de duminică. Iată evoluția SEN, potrivit datelor Transelectrica

 

Așadar, când vom avea din nou vânt, se pune întrebarea? Prognozele consultate de noi arată că, cel puțin câteva zile, sistemul va fi văduvit de aportul eolienelor. Astfel, dază azi flota de eoliene de circa 3.100 MW instalați a României va produce, ca medie a zilei, la o putere de circa 228 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 8%, mâine va fi și mai rău, cu o medie a zilei de nici 39 MW (1% factor de capacitate), iar marți, în ultima zi a anului va fi o creștere modestă, până la 158 MW.

Abia miercuri, 1 ianuarie, vântul va începe să conteze în producția națională de energie electrică, cu o putere medie debitată a zilei de circa 1.160 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 39%. Iar următoare două zile vor consemna un aport mediu orar al eolienelor de peste 1.000 MW, cu mențiune că, desigur, cu cât este mai îndepărtată, prognoza este mai puțin precisă.