S-a prăbușit prețul cărnii de porc la poarta fermei. Avem cea mai ieftină carcasă din UE și cea mai mare scădere față de anul trecut

01 02. 2021
porc_78493034575_70877500

Un kilogram de carne de porc (carcasă tip S) costa în săptămâna care a început cu 18 ianuarie, în medie, 1,1 euro, adică cu 47,6% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, cu 24% mai puțin decât în luna precedentă și cu 7,3% mai puțin decât în urmă cu o săptămână.

Astfel, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, în România a fost raportat cel mai mic preț la poarta fermei dintre statele membre, în condițiile în care am înregistrat și cea mai abruptă depreciere din ultima lună. Dacă ne raportăm la media statelor UE, în săptămâna analizată prețurile erau cu 27,8% mai mici față de anul trecut, dar în ușoară creștere față de luna și săptămâna trecută (plus 0,4% și respectiv plus 0,2%).

În medie, prețul la carnea de porc din UE era de 1,33 de euro kilogramul. Cel mai scump porc la poarta fermei se găsește în Suedia – 1,99 de euro kilogramul.

În România, un preț similar cu cel de acum, de 1 euro kilogramul carcasa tip S, a mai fost înregistrat în săptămâna ce a început cu 4 februarie 2019.

De ce scade prețul cărnii de porc

Prețul de comercializare a porcului românesc la poarta fermei urmează trendul european și în special pe cel din Germania, cel mai mare producător din acest domeniu. Or, și aici fermierii au scăzut prețul cu peste 34% față de perioada similară a anului trecut.

Motivul?

Analiștii europeni vorbesc despre o saturație a pieței europene în condițiile în care China și celelate state asiatice, cei mai mari consumatori mondiali de carne de porc, nu cumpăra din statele unde evoluează pesta porcină africană, ca Germania, de exemplu.

În plus, conform ultimelor raportări trimestriale ale Departamentului  pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), producția mondială de carne de porc ar putea crește cu 4% în 2021 la 102 milioane de tone. Creșterea producției în China este de așteptat să fie de 9%, după un 2020 cu producții mai mici din cauza pestei. Totuți, producția ar fi în continuare cu mult sub nivelul anterior epidemiei.

În ceea ce privește situația din UE; și aici analiștii mizează pe o ușoară creștere, urmare a productivității tot mai bune din fermele de scroafe. Va fi pe plus inclusiv Germania afectată de pestă, ceea ce înseamnă că volumele din această țară destinate inițial exportului către China vor trebui consumate de piața UE. Aceasta, împreună cu creșterea producției din Brazilia, este de așteptat să contribuie la scăderea prețurilor globale. În plus, se estimează că producția americană va crește cu 1%.

Scade prețul la poarta fermei. Este bine sau rău?

Teoretic, un preț mai mic la poarta fermei ar putea însemna un preț mai mic și la raft. Practic, cifrele din retail disponibile pentru România indică faptul că ce se întâmpla la poarta fermei nu influențează și ce se întâmplă pe raft.

Spre exemplu, potrivit unei analize a companiei de data analytics RetailZoom la solicitarea ECONOMICA.NET, în perioada ianuarie – octombrie 2020, prețurile de la raft la carnea crudă de porc s-au majorat cu 13% față de perioada similară a lui 2019, în timp ce la mezelurile din carne de porc creșterea a fost de 14%. Aceasta în contextul în care, potrivit aceluiași studiu RetailZoom, prețul total al cărnii crude (indiferent de sortiment) s-a majorat în perioada analizată cu 11%, în timp ce mezelurile în general s-au scumpit cu 15%. Prețul mediu din perioada ianuarie – octombrie 2020 pentru carnea crudă de porc (proaspătă sau congelată) a ajuns astfel la 17,9 lei pe kilogram, în timp ce prețul medu al mezelurilor din carne de porc a ajuns la 29,2 lei pe kilogram.

În plus, un preț foarte mic la poarta fermei îi poate destabiliza din punct de vedere financiar pe fermieri. România produce 39% din necesarul de consum de carne de porc, ceea ce înseamnă că sectorul are nevoie de investiții masive pentru a ne putea asigura consumul din intern.

Ultimele date ale Comisie Europene indică însă că s-a ajuns la un minim în ceea ce privește sumele cu care un fermier rămâne de pe urma unui porc, după ce și-a acoperit cheltuielile cu achiziția purcelului și hrana acestuia.