S-a prăbuşit preţul certificatului verde, cu impact pozitiv în factura de electricitate

Preţul de tranzacţionare pentru un certificat verde a ajuns la minimul garantat prin lege, de unde, la precedentele sesiuni, preţul era cu cel puţin 30% mai mare. Inflaţia de certificate în piaţă a prăbuşit preţul.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 22:15
S-a prăbuşit preţul certificatului verde, cu impact pozitiv în factura de electricitate

Ultima sesiune de tranzacţionare pe bursă a certificatelor verzi a adus o valoare minimă record a preţului, 130 de lei, 29 de euro, nivel minim garantat de ANRE pentru  certificatul verde. Precedenta sesiune adusese un preţ de închidere de aproape 190 de lei, circa 45 de euro, ceea ce înseamnă o scădere de preţ de peste 30%.

În licitaţia din 18 martie au fost 153 de oferte de vânzare şi doar 21 de oferte de cumpărare.

Prăbuşirea preţului certificatului verde vine ca urmare a intrării în vigoare a legii ce amână până în 2018 emiterea şi plata unui anumit număr de certificate verzi, dar şi din cauza scăderii, de anul acesta, a cotei de achiziţie de enegie verde de la 15% la 11,1%.

„În piaţă e inflaţie de certificate verzi, de aceea se înghesuie toţi să vândă. Prea multe certificate verzi şi prea puţi cumpărători pentru ele. Estimez că această situaţie se va păstra pentru mult timp de-acum înainte”,  ne-a explicat Octavian Lohan, director adjunct al Transelectrica, administratorul bursei de energie OPCOM.

Odată cu scăderea preţului la minim pentru certificatul verde, efectul ar trebui să se vadă şi în facturi. În prezent, certificatele verzi reprezintă circa 6-8% din contravaloarea unei facturi la curent a unei gospodării.

Pentru anul acesta, ANRE a stabilit la 17,6 milioane numărul de certificate verzi ce urmează a fi lansate la tranzacţionare şi la doar 10,9 milioane numărul de certificate cu obligaţia de a fi cumpărate.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...