S-a pus pe masă proiectul unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porțile de Fier III, cerut de Serbia. Ce spune România

Serbia ar dori să contruiască a treia hidrocentrală pe Dunăre în parteneriat cu România. Guvernul de la București confirmă discuții cu Belgradul pe marginea acestui proiect, care “ar putea fi benefic” dar spune că sunt incipiente și nu există încă un grup de lucru dedicat.
Mihai Nicuţ - joi, 23 mai 2024, 13:03
S-a pus pe masă proiectul unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porțile de Fier III, cerut de Serbia. Ce spune România

Guvernul de la Belgrad a anunțat la 20 mai că proiectul centralei hidroelectrice de pe Dunăre Djerdap 3 (Porțile de Fier III) este unul de importanță specială pentru Serbia, este strategic și va fi unul dintre cele mai mari proiecte energetice din regiune, potrivit Ministerul Energiei și Minelor din Serbia, citat de Europa Liberă.

Anunțul a fost făcut după discuția ministrului sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, cu ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoiu, iar potrivit aceleiați surse, sârbii au anunțat că s-au creat echipe în Serbia și România pentru construcția hidrocentralei și că proiectul general și studiul de fezabilitate au fost deja finalizate. Ar trebui să fie vorba despre o centrală situață la km 1007 al Dunării (actualil baraj de la Porțile de Fier 1 este la km 943)  care ar putea să fie și reversibilă, adică să poată și stoca energie.

Serbia își asigură circa 20% din consumul său de energie electrică de la hidrocentralele de pe Dunăre.

Bucureștiul confirmă discuțiile despre Porțile de Fier III, dar totul este la nivel incipient

“Ministerul Energiei acordă o importanță deosebită cooperării, în domeniul energiei, cu partea sârbă, motiv pentru care, de la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, domnul Sebastian Burduja, și ministrul sârb al Minelor și Energiei, doamna Dubravka Djedovic Handanovic, precum și un schimb de scrisori, prilej de a evidenția spiritul constructiv în care decurge această cooperare (…) Discuția de la Atena și schimbul de scrisori oficiale au mai abordat, de asemenea, aspecte legate de o bună exploatare în comun a potențialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.

Partea sârbă a adus la cunoștință părți române și intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală. Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România. Menționăm că în prezent nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porțile de Fier III”, a informat Ministerul român al Energiei.

“Cooperarea cu prietenii și vecinii noștri sârbi este foarte importantă pe toate palierele, în special în domeniul energiei. De peste 50 de ani operăm cu succes în mod comun amenajări hidroenergetice și de navigație deosebit de complexe, în speță Porțile de Fier I și II. Lucrăm accelerat și pentru îmbunătățirea interconexiunilor de energie electrică și gaze naturale. Referitor la intențiile sârbe de a construi o nouă hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru. Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului și navigabilității, inclusiv pe partea românească. Așadar, la ultima întâlnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului și Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia să intensificăm dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea începe fără acordul României”, a spus minustrul român al Energiei, Sebastian Buruduja.

România și Serbia exploatează în comun două centrale hidroelectrice pe Dunăre, la Porțile de Fier I și II. În partea românească, centralele au o putere instalată de 1.164 MW (Porțile de Fier I) și de 251 MW (Porțile de Fier 2).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...