S-a redus contrabanda cu ţigări
Contrabanda cu tigarete a coborât până la nivelul de 13%, faţă de 15% cât a fost în luna noiembrie a anului trecut, arată ultimele date ale companiei Novel. Comparativ cu luna ianuarie a anului 2010, scăderea este remarcabilă: atunci contrabanda atinsese maximul istoric de 36,2%, pe fondul creşterilor masive a accizei la tigarete.
„Piaţa neagră a scăzut semnificativ pentru că autorităţile au acţionat în mod concertat. De precizat si faptul că, datorită eforturilor autorităţilor din Republica Moldova, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc a scăzut. Din păcate, asistăm în momentul de faţă la un fenomen de majorare a contrabandei cu ţigarete provenite din Serbia”, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications JTI România.
Producătorii de ţigarete mai spun că fiecare punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă încasări de 30 de milioane de euro la bugetul destat, iar dacă aceasta s-ar redcue la zero, 400 de milioane de euro ar intra în vistieria statului.
„Reducerea pieţei negre determină implicit creşterea sumelor colectate la bugetul statului, prin taxele şi impozitele plătite de companiile din industria tutunului. Pentru exemplificare, potrivit Autorităţii Naţionale a Vămilor, în ianuarie 2012, comparativ cu ianuarie 2011, încasările din acciza la ţigarete au fost cu 42% mai mari”, a declarat Andrian Popa, director corporate & regulatory affairs de la BAT România.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. În 2011, cele trei companii, JTI, BAT şi Philip Morris, au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentând accizeşi TVA.