S-a schimbat legea. Directorul SIE va fi numit de Parlament, la propunerea preşedintelui. S-a majorat şi numărul membrilor Comisiei de Control
Printr-un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României.
‘Un amendament pe care l-am formulat a fost însuşit de întreaga comisie, în sensul în care armonizăm dispoziţiile Constituţiei României şi Legea de funcţionare şi organizare a Serviciului de Informaţii Externe. Textul propus, în esenţă, spune că procedura este similara directorului Serviciului Român de Informaţii, în sensul în care Serviciul de Informaţii Externe este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României. Cu aceste modificări, practic, a fost de acord toată lumea, am întrunit unanimitate atât în Comisia de control al activităţii SIE, cât şi în Comisia de apărare şi siguranţa naţionala din Senat. Este o propunere care nu implică niciun fel de diferenţe politice sau doctrinare şi este în buna funcţionare atât a Parlamentului, în ceea ce priveşte controlul civil asupra serviciilor de informaţii, cât şi în ceea ce priveşte conducerea operativă şi executivă a Serviciului de Informaţii Externe’, a spus senatorul PSD Şerban Nicolae în timpul dezbaterilor.
În prezent, conform Legii 1/1998, SIE este condus de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui României.
În forma adoptată de Camera Deputaţilor, propunerea legislativă prevede că din Comisia specială de control asupra activităţii SIE fac parte patru deputaţi şi trei senatori, aleşi din cadrul Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere.
Totodată, Senatul a adoptat luni, în calitate de Cameră decizională, cu unanimitate de voturi, legea privind majorarea numărului membrilor Comisiei de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) de la cinci la şapte. Senatul este for decizional în acest caz, după ce propunerea legislativă a fost adoptată pe 7 martie, de plenul Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro.
Mai mulţi deputaţi de la toate partidele parlamentare au depus la începutul acestui an o propunere legislativă care prevede creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale de control al activităţii SIE de la cinci la şapte, pentru a asigura „o mai bună gestionare” a procesului de control parlamentar asupra activităţii acestui Serviciu.
Potrivit proiectului de lege înregistrat la Camera Deputaţilor, modificarea art. 3, alineatul 1 din Legea nr 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE se impune „în primul rând ca o necesitate pentru corelarea principiului reprezentării cu cel al configuraţiei politice actuale din cele două Camere ale Parlamentului, asigurându-se astfel participarea la procesul decizional al tuturor grupurilor parlamentare”.
De asemenea, având în vedere faptul că exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI se realizează de către un organism comun al celor două Camere parlamentare compus din nouă membri desemnaţi din grupurile parlamentare, „se impune creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE întrucât activitatea celor două organisme este similară şi prezintă acelaşi grad de complexitate”.
Astfel, alineatul 1 al articolului 3 din Legea nr 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE se modifică şi va avea următorul cuprins: „Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specială formată din patru deputaţi şi trei senatori aleşi din cadrul Comsiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere”.