S-a semnat un nou contract direct de vânzare de energie în avans (PPA) pentru dezvoltarea viitorului parc eolian Vifor, din Buzău, de 450 MW. Record pentru Europa Centrală și Est

A2A, un grup italian activ în sectoarele energiei, apei și mediului, a semnat un Acord Virtual de Achiziție de Energie (VPPA) pe 7 ani cu Rezolv Energy, producător independent de energie susținut de Actis, potrivit unui comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - joi, 26 sept. 2024, 15:40
S-a semnat un nou contract direct de vânzare de energie în avans (PPA) pentru dezvoltarea viitorului parc eolian Vifor, din Buzău, de 450 MW. Record pentru Europa Centrală și Est

Acordul prevede achiziționarea a 150 GWh pe an de energie regenerabilă, care va fi generată de parcul eolian VIFOR, dezvoltat de Rezolv în județul Buzău.

Energia regenerabilă generată, care ar putea alimenta aproximativ 73.000 de gospodării anual, va ajuta la evitarea a aproape 63.000 tone de emisii de CO2, arată comunicatul.

Acesta este al șaselea VPPA pe care Rezolv l-a semnat începând cu luna iunie. Cumulate, VPPA-urile încheiate de Rezolv echivalează acum cu 460 GWh pe an – o capacitate PPA mai mare decât a obținut orice alt dezvoltator în Europa de Sud-Est.

“Aproape de Munții Carpați și beneficiind de un randament eolian excepțional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, odată ce va fi operațional. Faza 1 a proiectului prevede instalarea unei capacități de 192MW, fiind planificată o extindere până la 461MW în Faza 2. Este preconizat ca faza de construcție să fie finalizată în termen de 18 luni, iar parcul VIFOR să fie operațional înainte de sfârșitul anului 2025. Proiectul este dezvoltat de Rezolv – prin filiala sa First Looks Solutions – conform celor mai înalte standarde internaționale de sustenabilitate”, arată comunicatul.

„Acordurile Virtuale de Achiziție de Energie sunt încă un concept relativ nou în Europa de Sud-Est, dar devin din ce în ce mai importante în facilitarea tranziției energetice. În acest caz, putem contribui simultan la obiectivele de decarbonizare și de asemenea ajutăm România să-și atingă țintele climatice. Este o situație de tip win-win”, a spus Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy.

„Contextul favorabil din jurul parcului eolian VIFOR al Rezolv din România continuă cu semnarea unui nou VPPA. Asta demonstrează din nou cererea puternică de energie regenerabilă curată care există pe piața de Comercial & Industrial, pe măsură ce companiile caută să se decarbonizeze și să își atingă obiectivele de >. Felicitări echipei Rezolv pentru finalizarea acestor acorduri și pentru continuarea dezvoltării proiectelor sale”, a spus Jaroslava Korpanec, Partener și Director pentru Infrastructura Energetică în Europa Centrală și de Est la Actis.

Rezolv Energy a fost lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă și deja are peste 2GW de energie curată pregătiți pentru construcție în Europa de Sud-Est.

Pe lângă parcul eolian VIFOR, proiectele includ Dama Solar în vestul României, care, cu 1.044 MW, va fi cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi construită, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600 MW în județul Constanța din România și St. George, un proiect solar de 229MW în nord-estul Bulgariei.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...