„Într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt și mediu, instituțiile de credit din România au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor nefinanciare. Pentru T3 2022, băncile anticipează continuarea înăspririi standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate sectorului real”, arată ultimul sondaj publicat de BNR privind finanţarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.
În cazul populației, instituțiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuințe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creștere. Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuințe, concomitent cu o menținere constantă a cererii de credite pentru consum.
La nivelul companiilor nefinanciare, instituțiile de credit au consemnat o creștere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menținere constantă a acesteia. „La nivelul corporațiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturitățile în T2 2022, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net). În cazul IMM, peste 95 la sută dintre băncile respondente au indicat menținerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât și al celor pe termen scurt. Pentru T3 2022, instituțiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net)”, arată sondajul BNR. În cazul corporaţiilor se înăspresc condiţiile de creditare pe termen scurt şi este posibilă o relaxare a creditelor pe termen lung (6% dintre respondenţi). La IMM se înspresc indiferent de perioadă.
Băncile recunosc că, la înăsprirea condiţiilor de creditare a contribuit şi spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (1,9 la sută și, respectiv, 2,12 la sută procent net). Conform ultimelor date publicate de BNR în luna august 2022, spread-ul a crescut de la 2%-3% la 4% -5% ca medie pe sistem în cazul creditelor pentru populaţie. Procentul net de creştere a fost cuprins între 1,9% şi 2,12%, conform BNR. Pe zona corporate creşterea este infimă.