La data de 31 ianuarie, prețul mediu al benzinei era, în România, de 1,32 euro/litru, iar motorina costa 1,31 euro/litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din Uniunea Europeană.
Prezentăm prețul în euro, pentru a putea răspunde la o întrebare, în contextul în care opinia publică din România este preocupată de creșterea prețurilor la pompă: s-au scumpit mai mult carburanții la noi decât în Europa? Iar, pentru asta, vom compara prețurile medii prezentate de Oil Bulletin, între data de 3 ianuarie și 31 ianuarie.
Astfel, în România, prețul mediu al benzinei a crescut în această perioadă cu circa 6,5 eurocenți pe litru, de la circa 1,253 euro/litru la 1,319 euro/litru. Prețul mediu al motorinei a crescut și el, cu aproape 7 eurocenți pe litru, de la 1,239 euro/litru la 3 ianuarie, la 1,309 euro/litru la 31 ianuarie.
Media europeană a scumpirii din această perioadă este, potrivit Oil Bulletin, de 7,1 eurocenți la benzină și de 7,8 eurocenți la motorină. Așadar, scumpirea carburanților din România este sub media europeană.
Cea mai mare scumpire a benzinei a fost în Franța (11,7 cenți), Grecia (7,7 cenți) și Italia (7,3 cenți). Cea mai mare scumpire a motorinei a avut loc în Franța (11,3 cenți), Portugalia (10,8 cenți) și Slovenia (9,8 cenți).
Comparația prețurilor cu cele din Europa
Cu cei 1,32 euro, respectiv 1,31 euro pentru un litru de benzină și de motorină, România continuă să fie printre cele mai ieftine piețe din Europa în ceea ce privește prețul de la pompă al carburanților auto și după scumpirile destul de accentuate care au avut loc în acest an.
Benzină mai ieftină decât la noi este în Bulgaria (1,24 euro) și în Polonia (1,28 euro), cu mențiunea că în Polonia statul a luat măsuri administrative, a redus TVA de la 23% la 8%.
Motorină mai ieftină decât la noi este, la fel, în Bulgaria (1,26 euro) și în Polonia (1,29 euro/litrul).
Prețurile medii pe continent erau, la 31 decembrie, de 1,68 euro pe litrul de benzină și 1,57 euro pe litrul de motorină.
Ce e de fapt în prețul carburanților
Carburanții auto sunt un produs puternic taxat, atât în România, cât și în statele membre ale Uniunii Europene. Să ne uităm pe cifrele de la noi. După intrarea în vigoare a noilor accize, acum, în România ponderea taxelor în prețul unui litru de benzină este de 45%, iar în prețul unui litru de motorină de 43%. Media europeană a taxelor este de 52%, pentru benzină, și 47% pentru motorină. Taxele din carburanți sunt acciza și TVA.
Petrolul s-a scumpit
Prețul petrolului a crescut continuu în ultimele luni, ajungând să spargă pragul de 90 de euro pe baril la finalul lunii ianuarie, adică cea mai mare cotație din octombrie 2014 încoace. Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze. Tendinţa ar putea continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari. Prețul petrolului influențează cotațiile produselor petroliere, cele de care depind direct prețurile la pompă.
Se poate spune că România, spre deosebire de multe state europene, este producătoare de țiței, dar acest lucru nu are un impact de natură să schimbe fundamental situația. În primul rând pentru că și acest țiței, extras de Petrom, este introdus în rafinărie la preț de cotație, nu la preț de extracție, și, în al doilea rând, pentru că este din ce în ce mai puțin: anul trecut Petrom a extras sub trei milioane de tone pe an, insuficiente chiar și pentru propria sa rafinărie de la Brazi (circa 4,5 milioane de tone pe an capacitate de rafinare).
Iar, cum toată capacitatea din cele trei refinării românești este de circa 12-13 milioane de tone pe an, rezultă că aproape trei sferturi din țițeiul folosit în România se importă, la preț de cotație internațională.
Alți factori locali care influențează prețurile de la pompă sunt cursul valutar (leul se depreciază și în raport cu dolarul, moneda în care se fac tranzacțiile cu produse energetice) dar și costurile de operare: creșterea costurilor cu utilitățile, majorarea salariilor, etc
.