S&P estimează că redresarea economiei italiene este în grafic în 2015, în principal datorită factorilor externi, cum ar fi avansul zonei euro, declinul preţului la ţiţei şi deprecierea euro. În perioada 2016 – 2017, PIB-ul Italiei ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 1%, după un avans de 0,4% în 2015.
Perspectiva stabilă atribuită ratingului Italiei reflectă aşteptările S&P că Executivul va continua să implementeze reforme structurale şi bugetare cuprinzătoare, care vor sprijini în următorii ani creşterea PIB-ului.
Ratingul Italiei este sprijinit de economia diversificată şi de nivelul solid al investiţiilor externe. De asemenea calificativul reflectă opinia S&P privind implementarea graduală de către Guvern a unor reforme importante, pe piaţa muncii şi în sectorul bancar.
Agenţia de evaluare financiară se aşteaptă ca redresarea să fie sprijinită de întărirea graduală a performanţelor de export, datorită avansului zonei euro şi a cererii solide din partea partenerilor din afara UE, completată de declinul preţului ţiţeiului şi de deprecierea euro.
Deşi aşteptata redresare a economiei italiene va ajuta la reducerea deficitului în perioada 2015-2017, S&P avertizează că Executivul ar putea să nu-şi îndeplinească obiectivul ambiţios de reducere a deficitului la 1,8% din PIB în 2016 şi la 0,8% din PIB în 2017, se arată în raportul agenţiei.
Datele preliminare privind PIB-ul Italiei au indicat un avans de 0,3% în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni. Guvernul se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,7% în acest an.