Săptămâna trecută, Guvernele din zona euro au au ajuns la un ‘acord istoric’, îndelung aşteptat, pentru reducerea datoriei Greciei, într-un moment în care Atena se pregăteşte să încheie în 20 august al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro). Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni.
Luni seară, S&P a revizuit luni în creştere, de la ‘B’ la ‘B plus’, ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Greciei în valută şi monedă locală, apreciind că în urma semnării acordului ‘s-au redus semnificativ riscurile privind serviciul datoriei publice în următorii doi ani’.
Sectorul bancar elen înregistrează progrese în reducerea creditelor neperformante (NPL), ceea ce va stimula avansul economiei ţării, se arată în comunicatul S&P. Agenţia a înrăutăţit la stabilă perspectiva ratingului Greciei, apreciind că acum perspectiva reflectă ponderea riscurilor la adresa solvabilităţii ţării.
Totuşi, S&P avertizează că ‘nivelul datoriei publice şi private rămâne ridicat, iar eforturile autorităţilor de a atrage investiţii străine sunt slabe’.
Datoria publică a Greciei, de aproximativ 180% din PIB, este a doua cea mai ridicată din lume, după Japonia, estimează S&P.
Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s (care atribuie Greciei un rating ‘B3 plus’) a precizat luni să acordul este pozitiv pentru creditul ţării.