S&P a îmbunătăţit ratingul Renault la ‘BBB’ cu perspectivă stabilă
‘Renault ar trebui să menţină o marjă EBITDA de 9-10% în următorii doi ani, graţie continuării creşterii veniturilor, disciplinei de costuri şi dividendelor primite de la asociaţi’, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Standard & Poor’s prognozează că vânzările de autoturisme în Europa vor înregistra o creştere de 2 – 3,5%, susţinută de condiţiile economice favorabile. ‘Graţie portofoliului de modele recente, incluzând Clio, Megane şi Talisman, precum şi lansării cu succes de noi SUV-uri precum Captur şi Duster, credem că Renault poate creşte cel puţin la fel de rapid ca şi piaţa şi să îşi menţină poziţia în rândul primilor trei producători auto din Europa’, apreciază Standard & Poor’s.
Perspectiva ‘stabilă’ asociată ratingului reflectă estimările S&P că în următorii doi ani Renault îşi va menţine poziţia de lider pe piaţa din Europa pe segmentul autoturismelor mici, în timp ce continuă să îşi dezvolte prezenţa pe pieţele internaţionale precum Brazilia şi Rusia.
Standard & Poor’s avertizează că ar putea retrograda Renault dacă va pierde din cota de piaţă pe care o deţine în Europa sau se va confrunta cu condiţii mai dure, care să ducă la incapacitatea de a menţine o marjă EBITDA de 9 – 10%. O acţiune negativă de rating ar putea fi decisă şi dacă Renault va trebui să plătească amenzi semnificative în legătură cu investigaţia privind emisiile autovehiculelor diesel sau pentru depăşirea ţintelor de CO2, precizează S&P.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.