S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului „AAA” atribuit Marii Britanii din cauza referendumului

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului suveran "AAA" atribuit Marii Britanii şi a avertizat că ţara riscă să-şi piardă ratingul de credit în urma deciziei premierului David Cameron de a organiza un referendum privind apartenenţa ţării la UE, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 19:28
S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului

S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care încă atribuie Regatului Unit un rating de top „AAA”. Înrăutăţirea perspectivei ratingului ar putea determina S&P să retrogradeze Marea Britanie în următorii doi ani.

„Decizia Guvernului de a organiza până în 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE indică faptul că politicile economice ar putea fi afectate, fiind mult mai expuse incertitudinilor politice decât am anticipat anterior”, se arată în comunicatul S&P.

Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială. O astfel de măsură ar fi îngheţarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi.

Luni, agenţia de evaluare financiară Moody”s a avertizat că un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al ţării, va bloca accesul la piaţa comună şi la oportunităţile de afaceri, dar va pune presiune şi asupra lire sterline.

Moody”s atribuie Regatului Unit un rating suveran „Aa1” cu perspectivă stabilă, cu o treaptă sub „AAA” (cel mai ridicat nivel).

În opinia Moody”s, Brexit va avea implicaţii negative asupra perspectivelor de creştere ale economiei britanice şi, în absenţa unui acord comercial alternativ cu UE, ratingul suveran al ţării va fi sub presiune.

Agenţia estimează că avansul PIB-ului Marii Britanii va rămâne solid în 2015 şi 2016 dar povara nivelului ridicat al datoriei rămâne un element de slăbiciune, chiar dacă Executivul s-a angajat să reducă deficitul şi să majoreze productivitatea.

Moody”s se aşteaptă ca economia britanică să înregistreze o creştere de 2,7% în 2015 şi de 2,4% în 2016.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% în primul trimestru din 2015, cel mai rapid avans din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).

În 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, faţă de un avans de 2,6% estimat iniţial de ONS şi faţă de o expansiune de 1,7% în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006, când PIB-ul a înregistrat un avans de 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...