Perspectiva atribuită ratingului Italiei a fost menţinută la negativă, potrivit unui comunicat transmis de S&P.
Agenţia de rating a subliniat că, în pofida politicii monetare expansioniste a Băncii Centrale Europene, dobânzile reale plătite de companiile nefinanciare din Italia depăşesc nivelul anterior crizei financiare.
Măsurile de austeritate adoptate în ultimii ani în Italia au facilitat reducerea deficitului bugetar până sub pragul de 3% din PIB impus de UE, însă au înrăutăţit situaţia economic.
Economia italiană este în scădere de opt trimestre consecutive, iar şomajul a atins cel mai ridicat nivel din 1977.
În ultimele două luni, premierul Enrico Letta a propus creşterea TVA, aflată în prezent la 21%, şi a suspendat plata controversatei taxe pe propeitate introduse de fostul guvern condus de Mario Monti.
„Decizia privind ratingul reflectă opinia noastră privind continuarea înrăutăţirii perspectivelor economice ale Italiei după un deceniu în care creşterea economică medie a fost de minus 0,04% pe an. Creşterea slabă rezultă în mare măsură din condiţiile rigide de pe piaţa forţei de muncă şi pe piaţa produselor”, notează S&P.
Produsul Intern Brut înregistrat de Italia în primul trimestru al acestui an a fost cu 8% mai redus faţă de cel din trimestrul al patrulea al anului 2007, iar trendul continuă, au precizat analiştii agenţiei americane.
S&P şi-a înrăutăţit prognoza privind evoluţia economiei italiene în acest an e la -1,4% la -1,9%.
Randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani a urcat cu 3 puncte de bază (0,03 puncte procentuale) în urma deciziei S&P, la 4,41%.
Italia are cea mai ridicată datorie de stat din UE, de aproximativ 2.000 miliarde euro (127% din PIB), are un necesar de finanţare de peste 30 miliarde euro pe lună.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat săptămâna trecută că guvernul de la Roma va întâmpina greutăţi în ceea ce priveşte stoparea celei mai îndelungate recesiuni din ultimii 20 de ani.
FMI şi-a înrăutăţit prognoza privind evoluţia economiei italiene în acest an de la -1,5% la -1,8%, dar anticipează că PIB-ul va creşte anul viitor cu 0,7%.