S&P atribuie rating „B+” companiei RCS & RDS şi finanţărilor pe care vrea să le acceseze operatorul

Economica.net
23 10. 2013
standard_poors_40026100_70822400_32435600_42753700_43211100

Perspectiva reflectă aşteptările S&P ca RCS & RDS să genereze un profit stabil înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) şi să menţină o îndatorare sub de patru ori EBITDA, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

S&P a acordat calificativul „B+” şi pentru obligaţiunile garantate şi cu prioritate la plată în valoare de 350 de milioane de euro care vor fi emise de Cable Communications Systems Olanda, compania mamă a RCS & RDS şi garantate de RCS & RDS.

De asemenea, ratingul a fost atribuit şi unei facilităţi de împrumut de 250 de milioane de euro cu scadenţă în 2018, precum şi unei linii de lichiditate de 50 de milioane de euro cu scadenţă în 2016, care vor fi accesate de RCS & RDS şi Cable Communications Systems (CCS).

MEDIAFAX a anunţat luni că RCS & RDS va emite săptămâna viitoare obligaţiuni în valoare de 350 milioane de euro şi va contracta alte împrumuturi pentru refinanţarea datoriilor.

Ratingul reflectă evaluarea S&P a riscului de afacere al RCS & RDS ca „moderat” şi a profilului de risc financiar ca „agresiv”. S&P evaluează riscul unei afaceri pe o scară de şase trepte de la „excelent” (cel mai bun) la „vulnerabil”, riscul „moderat” fiind a treia treaptă. Profilul de risc financiar este analizat pe o scară de şase trepte de la „minim” (cel mai bun) la „îndatorare ridicată”. Nivelul „agresiv” atribuit RCS & RDS reprezintă penultima treaptă în metodologia agenţiei, chiar deasupra celei de „îndatorare ridicată”.

Riscul de afacere al RCS & RDS este inflluenţat negativ de expunerea companiei pe pieţele din Europa de Est, de profitabilitatea modestă şi competiţia intensă din partea unor jucători importanţi pe piaţa de telecomunicaţii. Peste 80% din veniturile RCS & RDS sunt generate în România şi Ungaria, două economii mici şi cu monede volatile, care pot afecta rezultatele financiare ale companiei, notează S&P.

RCS & RDS se confruntă cu o concurenţă ridicată din partea unor companii deţinute de operatori telecom cu operaţiuni la nivel global şi flexibilitate financiară mai ridicată.

Aceste vulnerabilităţi sunt compensate parţial de reţeaua de ultimă generaţie a RCS &RDS, precum şi de cotele de piaţă semnificative pe principalele segmente pe care operează.

Compania este diversificată la nivel internaţional, cu operaţiuni de telefonie mobilă în Spania, Italia şi Cehia, după ce s-a retras în acest an din Croaţia, Serbia şi Slovacia. Compania oferă servicii de televiziune prin cablu şi satelit, telefonie fixă şi internet în România şi Ungaria, de televiziune prin satelit în Cehia, de servicii mobile de voce şi date în România, precum şi de distribuţie de trafic de date mobile în Ungaria. Diversificarea întăreşte poziţia companiei pe piaţă, dar conduce şi la o marjă a EBITDA ajustat mai redusă faţă de alte companii similare, notează analiştii S&P.

Profilul de risc financiar este limitat de fluxul de numerar liber (free operating cash flow – FOCF) încă negativ în 2013, precum şi de inconvenientul cauzat de denominarea datoriei în euro. Aceste puncte slabe sunt compensate parţial de îndatorarea mai redusă a companiei faţă de majoritatea companiilor de cablu din Europa şi de lichiditatea adecvată.

S&P ar putea îmbunătăţi ratingul RCS & RDS dacă fluxul de numerar liber devine pozitiv şi dacă există perspective solide ca acesta să acopere 5% din datoria ajustată. O revizuire pozitivă ar depinde probabil şi de asigurarea riscului valutar rezultat din datoria denominată în euro.

O înrăutăţire a calificativului pare puţin probabilă în acest moment, notează S&P.

RCS & RDS este o companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari. Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că RCS & RDS va lansa marţi, 29 octombrie, o emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe pentru a atrage 350 milioane euro, fondurile urmând să fie folosite pentru refinanţarea datoriilor existente.

Fondurile atrase prin plasamentul de titluri, cu maturitate în 2020, vor fi completate de un nou împrumut la termen şi de o linie de lichiditate, în vederea refinanţării datoriilor, au spus sursele.

În luna mai, acţionarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finanţări în valoare totală de până la 800 milioane de euro (sau echivalentul în orice altă monedă), pentru o perioadă ce nu va depăşi 10 ani.

Fondurile vor fi utilizate pentru restructurarea parţială sau totală a tuturor angajamentelor de finanţare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotărârii acţionarilor.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Cable Communications Systems Olanda deţine 88,54% din acţiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este deţinut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlată de RCS Management, unde Zoltan Teszari deţine aproape 60% din capital.