‘În data de 20 iunie 2018, S&P Global Ratings a publicat raportul privind revizuirea perspectivei operatorului Sistemului Naţional de Transport gaze naturale SNTGN Transgaz SA, de la stabil la negativ. În acelaşi timp, a afirmat ratingul de credit al companiei la BB +’, se spune în comunicatul Transgaz.
Conform sursei citate, decizia agenţiei de evaluare financiară de a revizui perspectiva Transgaz la negativ s-a bazat pe următoarele aspecte: posibilitatea de diminuare a performanţei financiare a companiei în următorii doi ani, cu scăderea substanţială a raportului fonduri din activităţi operaţionale/datorii sub 30%, din cauza creşterii Capex aferent BRUA Faza 1 şi scăderii EBITDA; riscurile de execuţie a proiectului BRUA şi posibilele presiuni privind lichiditatea şi incertitudini pe termen lung legate de poziţia afacerii de transport gaze a Transgaz, având în vedere modificările potenţiale ale rutelor principale de transport gaze din Europa Centrală şi de Est dacă fluxul fizic al gazelor ruseşti prin Ucraina este înlocuit cu noi rute.
‘Pentru afirmarea ratingului actual, S&P Global Ratings a estimat că lichiditatea va rămâne adecvată, cadrul de reglementare va rămâne în mod rezonabil previzibil, cu o transparenţă suficientă a fluxurilor viitoare de numerar, iar compania va rămâne protejată de intervenţia politică negativă legată de schimbările din mediul macroeconomic sau fiscal naţional. În raport se prevede o creştere limitată a ratingurilor în următorii doi ani, datorită programului important privind Capex-ul (Capex – engl: Capital Expenditure – reprezintă cheltuielile de capital pe care o companie le face în vederea investiţiei în achiziţionarea sau modernizarea activelor fixe, cum ar fi clădirile, fabricile sau echipamentele, care participă la mai multe cicluri de producţie – n. r.) companiei’, se menţionează în documentul citat.
În percepţia agenţiei de rating, perspectiva de rating a Transgaz se va revizui la stabil dacă parametrii de credit ai companiei pentru perioada următoare se vor redresa, cu raportul fonduri din activităţi operaţionale/datorii de aproximativ 30%. Aceasta ar putea rezulta din: finalizarea cu succes a proiectului BRUA Faza 1 şi includerea acestuia în veniturile reglementate, din CAPEX mai mic decât cel estimat în prezent, din diminuarea plăţii dividendelor sau alte măsuri de susţinere din partea acţionarilor.
Transgaz a anunţat pe 4 iunie că a demarat construcţia conductei BRUA, un proiect de interes naţional, respectiv Faza 1, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Transgaz construieşte infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) – un proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz.
Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32′ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.
În cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 staţii de comprimare gaze de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.
La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse, 1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă şi Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniţă.
Proiectul BRUA Faza I este prioritar la nivel naţional şi regional. El este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.
SNTGN Transgaz SA Mediaş este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale, asigură îndeplinirea strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate.