S&P: Mai multe ţări vor avea ratingul revizuit în scădere, ca urmare a efectelor pandemiei
De la începutul lunii martie, S&P a revizuit ratingurile a 90 de ţări, peste două treimi din cele pe care le evaluează, şi fie a retrogradat, fie a înrăutăţit perspectiva în aproape jumătate din cazuri.
Acum 25 de ţări au perspective negative, un avertisment că ar putea urma o retrogradare a ratingului, comparativ cu doar şase perspective pozitive şi 104 perspective stabile.
„Credem că sunt posibile mai multe acţiuni negative de rating”, se arată într-un raport al analiştilor S&P, care estimează că deficitul guvernamental mediu în acest an ar putea fi de aproximativ 6,3%.
„Pe termen lung, vedem apariţia unor presiuni negative, chiar pentru unele ratinguri pe care le-am confirmat, dacă vedem că efectele pandemiei devin structurale şi probabil vor avea implicaţii negative pe termen mai lung, care vor face redresarea mai lentă decât ne aşteptam”, se arată în raport.
În decembrie, Standard & Poor’s a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.