Totodată, agenţia a atribuit noilor obligaţiuni suverane, rezultate în urma schimbului cu creditorii privaţi a titlurilor emise conform legislaţiei elene, calificativul „CCC”.
„Ratingul suveran al Greciei va rămâne la default restricţionat (selective default SD) până la finalizarea schimbului obligaţiunilor care nu au fost emise în conformitate cu legislaţia elenă, proces care ar urma să se încheie până la 11 aprilie”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
S&P a precizat că după acest schimb este probabil ca ratingul Greciei să fie îmbunătăţit la nivelul „CCC”.
Fitch a îmbunătăţit marţi ratingul Greciei la nivelul „B-” cu perspectivă stabilă, fiind prima agenţie de evaluare financiară care a scos calificativul din categoria default, după ce autorităţile de la Atena au finalizat schimbul de obligaţiuni cu creditorii privaţi, prin care datoriile au fost reduse cu peste 100 de miliarde de euro.
Cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s, au retrogradat în repetate rânduri ratingul Greciei, pe parcursul crizei, aducând calificativul până la nivelul corespunzător unui default (încetare de plăţi), ca urmare a programului prin care creditorii privaţi au acceptat pierderi de 74% legate de portofoliul de obligaţiuni elene.
În urma acestui program, prin care datoriile au fost reduse cu peste 100 de miliarde de euro, şi a celui de-al doilea plan de salvare convenit cu UE şi FMI, datoria publică a Greciei ar trebui să scadă la 120% din PIB până în 2020, de la 160% în prezent.