S&P: Nu vor fi alegeri anticipate. PSD ar putea propune noi măsuri de relaxare fiscală, pentru a câştiga voturi

Economica.net
04 11. 2015
standard_and_poors_19673600

Demisia primului ministru nu va avea un impact imediat asupra ratingului de credit al României, spune Aarti Sakhuja, analist principal al S&P pe România, într-o opinie remisă miercuri ECONOMICA.NET.

De asemenea, agenţia de rating nu consideră că demisia lui Ponta va declanşa alegeri anticipate.

„Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi măsuri de relaxare fiscală, deoarece partidul premierului ar putea încerca să recupereze orice prejudiciu de popularitate în perioada premergătoare alegerilor din 2016”, notează analiştii Standard & Poor’s.

S&P anticipează deteriorarea deficitului bugetar la 2,7% din PIB în 2016, faţă de nivelul de 1,2% din PIB estimat de agenţie pentru acest an, prognoză în care intră modificările din noul Cod Fiscal şi majorările salariale anunţate pentru bugetari.

Analişti S&P anticipează că eventuale noi măsuri de relaxare fiscală în perioada 2016-2018 nu ar modifica semnificativ prognozele agenţiei în privinţa deficitului fiscal şi poziţiei datoriei de stat a României.

România are ratingul „BBB-” din partea Standard & Poor’s, cu perspectivă stabilă, calificativ în categoria „investment grade”, a pieţelor recomandate pentru investiţii pe termen lung. Celelate două agenţii de rating principale, Moody’s şi Fitch, plasează de asemenea România în clubul investment grade, cu ratingurile „Baa3”, respectiv „BBB-„, ambele cu perspectivă stabilă.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, analiştii Moody’s au refuzat să comenteze „în această etapă” asupra demisiei premierului sau cu privire la eventualitatea alegerilor anticipate.