În prezent, Standard & Poor’s atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘AA plus’, cu perspectivă stabilă.
‘Ratingurile încorporează deja aşteptatul impact asupra finanţelor publice ale Austriei al înfiinţării băncii de rebuturi’, se arată în raportul S&P, la o zi după ce Austria a anunţat că ar putea înfiinţa un vehicul de stat care să gestioneze activele toxice de 19 miliarde de euro ale băncii naţionalizate Hypo Alpe Adria.
Fitch, care atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘AAA’, cu perspectivă stabilă, a anunţat în octombrie că riscul unor costuri suplimentare pentru finanţele publice, în urma sprijinirii băncilor interne, este scăzut.
Moody’s, care atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘Aaa’, a anunţat recent că perspectiva negativă asociată calificativului suveran reflectă ‘riscurile la adresa finanţelor publice care ar putea apărea în urma eventualelor datorii în sistemul bancar austriac’. Agenţia a avertizat că ar putea retrograda ratingul Austriei, dacă Guvernul va trebui să sprijine suplimentar sistemul bancar intern, cu o capitalizare şi calitate a activelor slabe.
Austria a alocat un miliard de euro în proiectul de buget pentru acest an drept posibile ajutoare pentru banca de stat Hypo Alpe Adria, a anunţat, luna trecută, ministrul de Finanţe, Michael Spindelegger.
Michael Spindelegger a adăugat că rămâne de văzut care va fi contribuţia băncilor comerciale, cărora li s-a cerut să sprijine o ‘bancă de rebuturi’ destinată să absoarbă activele toxice provenite de la Hypo Alpe Adria. Această instituţie financiară a trebuit să fie naţionalizată în 2009, în urma crizei financiare şi a expunerii ridicate la regiunea Balcanilor, iar în prezent deţine credite şi investiţii neperformante de aproximativ 13 miliarde de euro.
Austria nu a prezentat încă bugetul pe 2014, care a trebuit să fie amânat din cauza alegerile legislative din septembrie şi a negocierilor îndelungate care au condus la formarea unui nou guvern abia în luna decembrie.
Zilele trecute, Guvernul de la Viena a anunţat că vrea ca băncile comerciale să suporte o parte din creditele neperformante ale Hypo, alternativa fiind înfiinţarea unui vehicul de stat care să gestioneze activele toxice, o măsură ce ar conduce, însă, la creşterea datoriei statului până la aproximativ 80% din PIB şi ar alerta agenţiile de rating.
Potrivit unui plan de restructurare convenit anul trecut cu Comisia Europeană, Austria poate sprijini Hypo Alpe Adria cu 5,4 miliarde de euro, în perioada 2013 – 2017, inclusiv cu o sumă cuprinsă între 400 şi 900 milioane de euro în 2014. Până acum, din suma totală, nu au fost utilizate încă aproximativ 3,65 miliarde de euro.
Michael Spindelegger a apreciat că, dacă băncile comerciale, precum Erste Group, Raiffeisen Bank International sau Bank Austria, ar lua parte la înfiinţarea unei ‘bănci de rebuturi’, contribuţiile lor ar putea merge spre sprijinirea băncilor cu probleme, o abordare pe care Europa a acceptat-o în trecut.
În schimb, până acum, băncile comerciale austriece au declarat că nu sunt interesate să participe la înfiinţarea unei ”bănci de rebuturi’ decât dacă vor primi ceva în schimb, în principal o reducere a taxei speciale pe bănci impusă de autorităţile austriece pentru a-şi recupera fondurile cheltuite pentru sprijinirea băncilor în timpul crizei financiare.