S&P: Scăderea preţului petrolului, un risc semnificativ pentru economie

Scăderea preţurilor materiilor prime şi, în special, a preţului petrolului, reprezintă un risc semnificativ pentru perspectivele economice, din cauza ameninţărilor vizând o destabilizare socio-politică în ţările producătoare, a avertizat miercuri agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P), citată de EFE.
Economica.net - mie, 13 ian. 2016, 13:32
S&P: Scăderea preţului petrolului, un risc semnificativ pentru economie

‘Ne aflăm în faţa unui risc foarte important’, a subliniat economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Jean-Michel Six, într-o conferinţă de presă, subliniind că unii analişti estimează că preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 25 de dolari, în lunile următoare.

Six a precizat că preţul barilului de petrol nu are legătură numai cu diminuarea cererii din China ci, în mare parte, cu un exces de ofertă iar acest fapt perturbă echilibrele ţărilor producătoare, care ar putea să fie destabilizate.

Totuşi, în pofida acestor fluctuaţii bursiere din ultima săptămână, el a subliniat că analiştii agenţiei sunt ‘ceva mai puţin neliniştiţi’ comparativ cu alţii în legătură cu China şi mai mult în ceea ce priveşte alte ţări emergente, concret, ţările care depind de vânzarea materiilor prime.

Conform analiştilor, încetinirea creşterii Produsului Intern Brut al Chinei era un fenomen ‘inevitabil’ datorită tranziţiei spre un alt model de producţie, cu salarii mai mari şi cu produse cu o valoare adăugată mai mare şi ar trebui să fie ‘binevenită’, în măsura în care este acceptată de autorităţile de la Beijing.

Despre Brazilia- ţară căreia i-a fost scăzut ratingul suveran, în septembrie, la categoria ‘junk’ (nerecomandată pentru investiţii – n.r.) – Six a afirmat că ţara ‘este într-o situaţie extrem de gravă’ din cauza impactului pe care îl are politica monetară a SUA, a reducerii cererii de materii prime din partea Chinei şi, mai ales, a unei ‘guvernanţe economice care are deficienţe’.

Economistul şef al S&P consideră că ideal în cazul petrolului ar fi să existe o stabilizare, deoarece o mai mare scădere va reduce şi mai mult cererea din exterior a producătorilor şi, în plus, ar anticipa o creştere ulterioară ce ar fi de necontrolat.

Pe de altă parte, SIX a subliniat că ‘până acum recuperarea zonei euro este acceptabilă’ datorită cererii interne a membrilor săi şi schimbărilor comerciale din interior.

În ceea ce priveşte SUA, S&P preconizează o creştere progresivă a dobânzii Federal Rezerve, dar ‘extrem de slabă’, deoarece consolidarea dolarului în raport cu alte valute limitează necesitatea acestei creşteri.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...