„Nu excludem nimic, trebuie să reflectăm la evoluţia pieţei, să vedem dacă situaţia va persista sau nu” a declarat Florent Menegaux, directorul general al diviziei de anvelope de tip „turism”, pentru autoturisme şi camioane uşoare, potrivit publicaţiei franceze Les Echos. „Avem o situaţie de supracapcitate, cu impact pe toate segmentele de activitate” a spus Menegaux. Potrivit datelor acestuia, pe segmentul de anvelope de tip „turism” uzinele grupului lucrează la 75% din capacitate, iar pe segmentul anvelopelor „grele” gradul de utilizare a capacităţilor este de doar 60%. „E mai rău decât în perioada de criză 2008-2009. Piaţa scade puternic încă de la sfârşitul lui 2011” a adăugat francezul.
Cum problema este una care vizează toată piaţa europeană, cei de la Michelin nu sunt singurii care se confruntă cu dificultăţi. Luna trecută, Good Year a anunţat închiderea unei fabrici din oraşul francez Amiens, iar la începutul acestei luni Bridgestone a luat aceeaşi decizie cu fabrica sa din oraşul italian Bari. Pirelli a decis să reconvertească o fabrică din Italia, de lângă Torino, de la producţia de pneuri pentru camioane grele la cea de pneuri de tip „turism”.
O decizie de reducere a capacităţilor de producţie a Michelin, grup care are aproape 65.000 de angajaţi în cele 40 de fabrici din Europa, poate avea un efect direct asupra României. Grupul francez are aici trei unităţi de producţie: două fabrici de anvelope la Zalău şi Floreşti, şi una de cord pentru anvelope la Buzău.
Michelin a intrat pe piaţa românească în 2011.