Săftoiu: Aspectul insolvenţei SRTv este evitat sută la sută
„În momentul de faţă, pe planul de redresare, după restructurare, după refinanţarea Societăţii Române de Televiziune, aspectul acesta al insolvenţei este evitat sută la sută. Nu avem în momentul acesta nicio îngrijorare cu privire la predictibilitatea financiară a Televiziunii publice”, a susţinut Săftoiu.
El a precizat că SRTV şi-a reeşalonat datoriile cu peste 80% din partenerii săi comerciali.
„Suntem reeşalonaţi, după cum v-am spus, la statul român. Plătim, dintr-o valoare de aproximativ cinci milioane şi jumătate de euro pe lună, aproape două milioane de euro la ANAF. Sunt nişte poveri pe care noi acum ni le asumăm în dauna producţiei de televiziune, în dauna de noi formate şi programe care să asigure sarcina publică a Televiziunii publice”, a precizat Săftoiu.
„În momentul acesta, despre Televiziunea publică nu se poate vorbi că s-ar afla în niciun fel de pericol financiar”, a adăugat Săftoiu.
Potrivit TVR, programul de redresare economică a SRTv a fost elaborat sub imperativele OUG nr. 33/2012, emisă de Guvern în contextul situaţiei financiare critice a TVR. Conform Ordonanţei, Consiliul de Administraţie al TVR avea obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii, în termen de şase luni, a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de şase luni, CA al SRTv urma să prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului.
Prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, iar pe 1 septembrie 2012 – în baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani.
Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a început să achite datoriile fiscale, în cuantum de aproximativ 1 milion de euro/lună.
Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal în cadrul SRTv, întocmit de Comisia înfiinţată prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 şi care a făcut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social. Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia salariaţilor pe criterii profesionale, iar la 1 februarie 2013, noua organigramă a SRTV a devenit operaţională. Începând cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.
CA al SRTv a aprobat, pe 28 martie 2013, contractarea unui credit destinat finanţării activităţii curente, refinanţării creditelor bancare existente, precum şi plăţii datoriilor comerciale istorice, mai spune TVR.
Pe 4 martie 2013, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a anunţat că a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică, aceştia urmând să primească, eşalonat, salarii compensatorii în cuantum de circa 2.750.000 de euro.
Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici faţă de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituţiei.