Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi

Preşedintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a declarat miercuri, după audierea sa de către Comisia de Cultură din Senat, că există în acest moment un scenariu potrivit căruia taxa TV ar putea fi indexată cu indicele de inflaţie, el arătând că majorarea s-ar ridica la un leu, maximum doi
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 12:39
Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi

Întrebat dacă se majorează taxa TV, Săftoiu a precizat: „Asta a fost o discuţie care a fost angajată încă de anul trecut de conducerea TVR, în condiţiile în care rezultatele muncii profesioniştilor conving opinia publică cu privire la modificarea acestei taxe. În momentul acesta, trebuie spus că o serie de măsuri legislative fac din ce în ce mai grea misiunea Televiziunii publice, în condiţiile în care taxa nu a mai fost modificată din 2003, iar salariul mediu pe economie s-a dublat din 2003 până în 2013”, a răspuns Săftoiu.

El a precizat că această situaţie pune o presiune foarte mare pe Televiziunea publică, care este nevoită să plătească datoriile „enorme” pe care le-a moştenit.

„Posibilitatea de a propune programe noi, de a oferi telespectatorilor români lucruri de calitate şi de performanţă este una foarte greoaie în condiţiile în care am preluat Televiziunea publică cu o datorie de aproximativ 145 de milioane de euro. În mai puţin de un an, prin eforturile la care ne-am angajat, de a plăti datoriile prin reeşalonarea de către Guvernul României a datoriei la stat de 65 de milioane de euro, am rambursat, am plătit înapoi 30 de milioane de euro într-un interval de mai puţin de un an”, a adăugat Săftoiu.

El a spus că discuţia este legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicităţii la Televiziunea publică şi indexarea taxei TV.

„Suntem de aceea în situaţia în care spunem că o indexare a taxei, o discuţie legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicităţii la Televiziunea publică cu o indexare – aceasta este o analiză în desfăşurare. Comisia de Cultură are în vedere o discuţie aplicată pe acest tip de calcul economic. Asta face ca, în situaţia în care se doreşte sustenabilitatea Televiziunii, rămâne să fie un lucru sigur, iar discuţia aceasta să fie ridicată frontal, în dezbatere publică şi mai apoi aplicată evident prin modificări legislative obligatorii”, a subliniat Săftoiu.

Întrebat la cât s-ar ridica această majorare a taxei TV, Săftoiu a răspuns: „Aici sunt mai multe scenarii legate de posibilitatea de a fi indexată la indicele de inflaţie. Cred că cel mai mult ar fi o adăugire legată într-o proporţie de un leu, maxim doi lei la actuala taxă”.

El a precizat că serviciul public de televiziune nu poate fi remunerat prin nicio altă contribuţie decât prin cea a cetăţenilor.

„Ceea ce nu se poate urmări la televiziunile comerciale care, evident, urmăresc profit şi audienţă şi care în multe locuri depăşesc nişte standarde profesionale sau nişte aşteptări de natură inclusiv morală, se poate realiza la Televiziunea publică. Şi consider că, aşa cum serviciul medical, serviciul de ordine publică, aşa cum serviciile de educaţie în România sunt susţinute prin contribuţia cetăţenilor, Televiziunea publică trebuie susţinută prin contribuţia cetăţenilor”, a mai spus Săftoiu.

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, pe 17 octombrie, la o dezbatere organizată în Parlament, că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai primească publicitate.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul 2012, TVR a avut anul trecut veniturile din publicitate în cuantum de 25.994.262 lei (4,48% din total venituri din exploatare), cu 12,04% mai mici faţă de anul 2011.

Totodată, veniturile TVR din taxa TV au fost anul trecut în cuantum de 333.002.496 lei (57,35% din total venituri din exploatare), cu 4,11% mai mari faţă de anul 2011.

Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A13 Brașov – Bacău: Au fost realizate 30% din forajele necesare studiului geotehnic
Autostrada A13 Brașov – Bacău: Au fost realizate 30% din forajele necesare studiului geotehnic
Forajele necesare studiului geotehnic pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii A13 Brașov-Bacău au ajuns la aproximativ 9000 metri liniari forați în județele Brașov, Covasna și Bacău,......
Cred că nu se pune problema majorării TVA, nici general, nici cel de 5-9% – Nicușor Dan
Cred că nu se pune problema majorării TVA, nici general, nici cel de 5-9% – Nicușor Dan
Preşedintele Nicuşor Dan a afirmat, vineri, întrebat dacă elimină varianta de majorare a TVA, fie că este vorba despre ...
Criză imobiliară Germania – Numărul de apartamente noi construite anul trecut este mult sub obiectivul Guvernului
Criză imobiliară Germania – Numărul de apartamente noi construite anul trecut este mult sub obiectivul Guvernului
Numărul de apartamente construite în Germania a scăzut semnificativ anul trecut, arată datele publicate, vineri, de Oficiului ...
Secetă puternică în nordul Europei, din Scoția până în Tările de Jos
Secetă puternică în nordul Europei, din Scoția până în Tările de Jos
O secetă puternică, cum nu s-a mai înregistrat de câteva decenii, a lovit de mai multe săptămâni o parte din nordul ...