UPDATE SAGA POC 4.1.1. Guvernul își bate joc de antreprenorii loviți de COVID: Proiectul în care s-au promis sute de milioane, schimbat iar, exact înainte de debut

18 03. 2022
birocratie fonduri

UPDATE 23 martie

22 martie 2022, ora 10.00

Înaintea oricărui comunicat oficial al Ministerului, Dl. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, declară în cadrul conferinței de presă dedicate Acțiunii POC 4.1.1 că a discutat “de dimineață” cu prim-ministrul României, care i-a spus că “astăzi se va publica ghidul pe Măsura 4.1.1, că se vă publica și platformă”.

22 martie 2022, ora 22.00

Dl. Jianu nu s-a înșelat: pe site-ul Ministerului se publică Noul ghid în consultare privind granturile de investiții – POC 4.1.1, cu principalele modificări:

Schimbarea criteriilor de departajare suplimentare pentru proiectele cu punctaje egale, respectiv:

  1. Productivitatea muncii în anul 2019 – cifra de afaceri împărțită la numărul mediu de angajați (productivitate mai mare);
  2. Procentul de utilaje tehnologice din valoarea totală a grantului (procent mai mare);
  3. Locuri de muncă nou create în anul 3 de sustenabilitate (număr mai mare al locurilor de muncă):
  4. Data și ora depunerii proiectului.

Nu mai sunt eligibile societățile care societățile și-au modificat acționariatul în integralitate începând cu data de 10.09.2021.

Ghidul nou, împreună cu tabelul comparativ al modificărilor, pot fi găsite aici.

Propunerile și recomandările pot fi transmise la adresa de email: secretariat.poc@mfe.gov.ro

 

Până în 17 martie 2022, consultanții Bursa de Fonduri, și nu numai, recomandau potențialilor beneficiari să nu semneze contracte de consultanță pe ghiduri în consultare, ci să se rezume la semnarea de antecontracte, urmând să plătească avansuri către consultanți la momentul apariției ghidului final. Pe orice ghid consultativ, criteriile de eligibilitate se pot modifica, astfel încât acest gen de recomandare părea a fi cea mai corectă fată de clienți: evitați să rămâneți cu banii plătiți și proiectele nedepuse. Așteptați ghidul final!

Istoria pre-SAGA o găsiți aici.

SAGA 4.1.1: Ghidul consultativ

10 septembrie 2021

Ghidul în varianta sa consultativă prevede depunerea în sistemul electronic MySmis, are ca activități eligibile Construirea și extinderea spațiilor de producție/servicii, dar și dotarea cu active corporale și necorporale. Comunicatul oficial al MIPE, aici. 

22 noiembrie 2021

Se publică în Monitorul Oficial Ordinul pentru aprobarea Acțiunii POC 4.1.1: se menține depunere în sistemul electronic MySmis, cu criteriu principal de departajare primul venit-primul servit.

SAGA 4.1.1: Ghidul modificat

7 decembrie 2021

În urma unei consultări cu „mediul de afaceri”, MIPE anunță noi modificări: se renunță la principiul Primul Venit Primul Servit, se plafonează suma accesată: pâna la de cinci ori valoarea cifrei de afaceri din 2019, se punctează ponderea echipamentului tehnologic în valoarea totală a proiectului și numărul de locuri de muncă nou create. Devin neeligibile achiziția de imobile și construcția de clădiri. Comunicatul MIPE, aici

www.bursadefonduri.ro

 

Trec 2 luni, timp în care autoritățile se ocupa intens de producția noului episod:

SAGA 4.1.1: Ghidul consolidat final

18 februarie 2022

Apare versiunea consolidată a Ghidului pentru POC 4.1.1.  Proiectele se depun în platforma IMM Recover, cu transferul proiectelor declarate câștigătoare în platforma MySmis în termen de 5 zile lucrătoare. Apare obligativitatea ca cererea de finanțare încărcată în format PDF în IMM Recover să fie transferată „la virgula” în MySmis, deși formatul Anexei publicate în Ghid nu corespunde în totalitate cu secțiunile din MySmis.

Criteriile de departajare se modifică și ele: AMPOC nu are capacitatea să evalueze toate proiectele depuse (sau să fie coerent în orice e legat de Măsura POC 4.1.1), așadar decide să ierarhizeze automat firmele care intră în evaluare în funcție de scăderea cifrei de afaceri, și să oprească evaluarea la momentul epuizării a 120% din valoarea fondurilor disponibile. Practic, zeci de mii de firme nu intră nici măcar în evaluare. Un criteriu absurd din toate punctele de vedere, din minimum două motive evidente:

  1. În contextul economic actual, pentru o societate care a avut o scădere de peste 80% în 2020 este aproape imposibil să își revină și să ajungă la o cifră de afaceri mai mare decât cea din 2019; așadar, mulți dintre „câștigători” s-ar putea trezi la finalul proiectului în situația de a rambursa integral finanțarea.
  2. Considerând obligativitatea transferului în MySmis, multe dintre proiectele declarate câștigătoare pot rata contractarea, ajungandu-se la o nouă tergiversare cauzată de reluarea evaluării pentru proiectele neevaluate.

Între timp, se dezvoltă o nouă activitate aducătoare de venituri pentru juriști: preluarea societăților cu scădere mare a cifrei de afaceri. OLX și Facebook bubuie de anunțuri: „Vând societate eligibilă pentru POC 4.1.1. Scădere CA: 90%. Suma eligibila: 1.000.000 euro, cofinanțare: 10%. Preț: 60.000 euro”.

11 martie 2022

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene comunică aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, și transmite că apelul vă fi deschis în perioada 21-25 martie 2022. Comunicatul oficial, aici.

Totodată, MIPE lansează procedura de achiziții publice pentru evaluarea externă a proiectelor. Cu o mențiune: în caietul de sarcini se specifică “Experţii evaluatori criteriului de ”verde” aplică printr-o grilă proprie criteriile […]”. Interpretabil, ca întregul proces al Acțiunii POC 4.1.1: nu există nicio transparență a evaluării, consultanții și beneficiarii nu au niște criterii tehnice clare, iar evaluatorii întocmesc grile proprii, pentru că, cel mai probabil, nici pentru AMPOC nu este foarte clar ce înseamnă “verde”.

16 martie 2022

Se publica în MoF aprobarea schemei de ajutor de stat, se “clarifică” o noua listă de cheltuieli eligibile, care mai rău încurcă beneficiarii, întrucât sunt, din nou, necorelate cu Ghidul consolidat cu valoare de ghid final.

 

SAGA 4.1.1: EPILOG

17 martie 2022

Înainte ca MIPE să comunice oficial ceva, Dl. Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, anunță pe Facebook schimbări majore ale criteriilor de departajare și eligibilitate pentru Acțiunea POC 4.1.1, a cărei depunere ar trebui să înceapă peste 1 zi lucrătoare. Discuțiile au avut loc în spatele ușilor închise, între Dl Jianu, ca reprezentant al mediului de business, premierul Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și secretarul de stat în cadrul MIPE Csilla Hegedus. La ceas de seară, după ora 19, vine și anunțul oficial direct de la Guvern. Comunicatul Guvernului, aici.

Se schimbă criteriile de departajare și se elimină societățile al căror acționariat s-a schimbat în ultimul an. Gândită pentru a preveni specula și crearea de condiții artificiale, în scopul de a elimina de la finanțare firmele vândute special pentru accesarea fondurilor europene, aceasta măsură lovește deopotrivă în societățile cinstite, care au modificat structura actionariatului din motive precum, spre exemplu, decesul unui acționar.

Cu o zi lucrătoare înainte de depunere, apar interdicții în ceea ce privește structura acționariatului, deși specula amintită mai sus este doar rezultatul incapacității MIPE de a publica un ghid coerent, transparent, într-un interval de timp rezonabil, care să nu permită acest tip de activități.

Deși proiectele sunt pregătite, avansurile plătite, iar consultanții, deopotrivă cu beneficiarii, au muncit în ultima luna pe brânci pentru a se adapta condițiilor absurde din Ghidul consolidat, modificările anunțate au potențialul de a elimina efectiv din schemă societăți cu proiecte deja lucrate.

Astăzi, 18 martie 2022 așteptam ghidul nou, răzgândit. Așa cum am fost obișnuiți în ultimele luni, vineri ora 17.00 este momentul surprizelor. Revenim cu detalii.

 

Irina Roșu este specialist în fonduri și parte din echipa Bursa de Fonduri. Mai jos, analizele anterioare, realizate pentru Economica.

Profilul ideal al antreprenorului de start-up nation

Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste