Măsura a fost luată din considerente de natură a proteja salariaţii de infecţia cu virusul COVID-19, pentru a fi evitată aglomerarea de personal în perioada în care se anunţă un vârf al pandemiei, dar şi din considerente economice, în contextul în care cererea de energie este foarte mică.
Conducerea CEH susţine că s-a înregistrat „o reducere semnificativă” a veniturilor companiei, tendinţă „ce se va accentua în lunile următoare”, motiv pentru care sunt necesare măsuri temporare de reducere a activităţii, fără încetarea raporturilor de muncă.
Potrivit unui comunicat al CEH, în perioada 21 -30 aprilie, fiecare salariat va avea două zile consecutive de şomaj tehnic, prin rotaţie. Măsura se va repeta în perioada 4-16 mai, când fiecare salariat va avea câte trei zile de şomaj tehnic.
„Zilele de şomaj tehnic se efectuează prin rotaţie, aşa încât să asigurăm şi funcţionarea grupurilor energetice şi a exploatărilor miniere. Toţi cei aproximativ 4.100 angajaţi ai CEH SA, directorul general, directorii de sucursale, etc. vor efectua zilele de şomaj”, se arată în comunicatul remis AGERPRES.
Pe perioada şomajului tehnic, salariaţii CEH vor beneficia de o indemnizaţie reprezentând 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Angajaţii care au salarii sub 4.000 lei vor primi o indemnizaţie de sprijin, suportată de angajator, în valoare de 1,1% din salariul de bază pentru ziua în care aceştia se află în şomaj tehnic, se precizează în documentul citat.
CEH este format din exploatările de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni.