‘O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni’, a precizat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.
‘Cam asta mi-aş dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o ţară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată’, a mai spus Chiriţoiu.
El a arătat că modificările la Legea Concurenţei ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.
Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniu concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenţei.
‘Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc’, a spus Chiriţoiu.
El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.
O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.
‘Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ai la etapa de investigaţie’, a adăugat preşedintele Consiliului.
Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituţiei.
‘Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancţionate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizarea de informaţii şi o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare şi autorizarea sa de Consiliul Concurenţei’, se arată în raport.
Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar faţă de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.
‘Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor şi abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone’, explică oficialii Concurenţei.