Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională, aceste majorări salariale trebuie corelate şi condiţionate de creşterea veniturilor companiei, de limitele bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat (conform OUG 26/2013) şi de procesul de normare a activităţii.
‘Protestele angajaţilor din Poşta Română au încetat la finalul săptamânii trecute. Creşterile salariale agreate de managementul Poştei Române şi de reprezentanţii sindicatului sunt de 150 lei brut. Astfel, pentru angajaţii din clasele 0-21, salariul va creşte cu suma de 50 lei brut începând cu 01.08.2014, urmând o creştere de 100 lei brut începând cu 01.10.2014, iar pentru angajaţii din clasele 22-50 suma de 150 lei brut începând cu 01.10.2014. Aceste creşteri salariale vor fi făcute în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice, la prima rectificare bugetară. Toate măsurile menţionate au fost decise ca urmare a negocierilor, pe baza unei liste lungi de propuneri făcute atât de managementul CNPR cât şi de reprezentanţii SLPR’, se arată în comunicatul MSI remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, creşterile salariale, aprobate în şedinţa Consiliului de Administraţie al CNPR din data de 22 mai 2014, sunt prevăzute în protocolul şi actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) semnate de reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi reprezentanţii sindicatelor din companie (SLPR). De asemenea, protocolul prevede acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite şi consumabile, achiziţionarea de uniforme pentru poştaşi şi alte măsuri menite a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor companiei.
‘Prioritatea managementului CNPR este, mai mult decât oricând, finalizarea un plan de creştere a veniturilor companiei, care, coroborat cu gestionarea eficientă a resurselor deja existente, să consolideze rezultatele pozitive de până acum şi să prevină reintrarea într-o zonă de deficit major’, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, citat în comunicat.
Potrivit documentului, sănătatea şi echilibrul financiar al Poştei Române, respectiv privatizarea ei prin atragerea unui investitor serios sunt obiectivele principale ale companiei, asumate de autorităţi.
‘Poşta Română este de şase luni pe profit, iar profitul operaţional pentru primul trimestru al anului 2014 este 22,5 milioane lei. În acest context, continuarea eforturilor echipei de management şi a angajaţilor în vederea atingerii acestor obiective în următoarea perioada este esenţială’, se mai arată în comunicatul MSI.
Pe 19 mai 2014, la solicitarea ministrului Cotovelea, întreaga echipă de management a Poştei Române – directorii executivi şi directorii – a anunţat că a renunţat benevol, fără echivoc şi fără vreo condiţionalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă ce reglementau plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii.
În ultima perioadă, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a organizat mai multe acţiuni de protest, pentru a face cunoscute problemele cu care se confruntă salariaţii companiei, cea mai importantă acţiune de acest fel având loc în data de 11 mai, când aproximativ 4.000 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Poşta Română /FSLPR/ au protestat, timp de două ore, în faţa sediului Guvernului.