Salariaţii firmelor afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina, trimişi în şomaj tehnic, vor primi indemnizaţie de 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj – Update

Angajaţii firmelor din ţara noastră, afectate direct ori indirect de invazia Ucrainei, care se află în şomaj tehnic din cauza efectelor războiului din Ucraina, vor primi indemnizaţie de 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform unui proiect de OUG consultat de Economica.net. Executivul le va acorda această indemnizaţie începând cu data intrării în vigoare a proiectului de OUG.
Cristina Şomănescu - mie, 23 mart. 2022, 14:23
Salariaţii firmelor afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina, trimişi în şomaj tehnic, vor primi indemnizaţie de 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj - Update

Guvernul a pregătit un proiect de OUG prin care acordă indemnizaţie de 75% din salariul de bază angajaţilor firmelor afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina, trimişi de angajatori în şomaj tehnic.

Economica.net vă spune ce prevede proiectul de OUG, lansat miercuri în transparenţă decizională de Ministerul Muncii:

  • acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021, angajaţilor care au contractele individuale de muncă suspendate din iniţiativa angajatorilor. Sunt vizaţi de această măsură salariații angajatorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus, precum şi salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale, pentru care s-au aplicat măsuri restrictive în contextul războiului din Ucraina.

Indemnizația va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se va acorda începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, reiese din proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Impozitarea indemnizaţiilor

Indemnizația se acordă şi se calculează proporțional cu numărul de zile în care activitatea a fost întreruptă sau redusă temporar, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022.
Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Declararea impozitului pe venit, a CAS şi a CASS se realizează de angajator prin depunerea declarației prevăzute la articolul 147 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare – formularul 112.
Termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale antemenţionate este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj.
Pentru indemnizația acordată salariaţilor care muncesc la firme afectate de războiul din Ucraina nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Ca să primească banii necesari plăţii indemnizaţiilor, angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, la care se anexează balanța de venituri și cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizația, precum și balanța de venituri și cheltuieli la care se raportează diminuarea, sau, după caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Aceste documente se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor enumerate mai sus, astfel:

  • a) într-un cont distinct de disponibil cu afectaţiune specială, deschis la Trezoreria Statului, la solicitarea angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale, cărora ANAF le-a blocat fondurile sau resursele economice;
  • b) în conturile deschise la instituțiile de credit de către angajatorii care nu se află în situația prevăzută la litera a).

 

Context

Conflictul militar dintre Federația Rusă și Ucraina a generat efecte directe asupra activității unor angajatori din România, care aveau contracte comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, prin întreruperea fluxului de materii prime (import – export) și tranzitului pe toate căile de transport (pentru/dinspre Federația Rusă, Ucraina, Belarus), dar și efecte indirecte, prin perturbări pe lanțul de aprovizionare, de distribuție a materiilor prime sau de vânzare.

Printre industriile din România afectate de războiul din Ucraina se numără industria metalurgică, industria auto, industria mobilei, industrii care afectează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți şi furnizori.
În jur de 5.000 de angajaţi din industria auto şi 1.000 de salariaţi din industria mobilei din ţara noastră ar putea fi afectaţi de efectele războiului din Ucraina, iar acestora li se adaugă lanţurile valorice pe orizontală, clienți, furnizori, spune guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Actualizare 7 aprilie 2022: actul normativ s-a oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial. 

La 7 aprilie măsurile anunţate de Economica.net în acest articol au intrat în vigoare odată cu publicarea OUG nr. 36/2022 în Monitorul Oficial, partea I.

Prevederile OUG 36/2022 se aplică în perioada 7 aprilie – 31 decembrie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...