Salariaţii Oltchim i-au spus lui Pop că ies din grevă dacă vor fi semnate demisiile directorilor

Economica.net
13 09. 2012
proteste_angajati_olchim_642x361_98811400

După ce a vizitat secţiile combinatului, Pop a spus că şi-a făcut „sânge rău” când a văzut „cum o asemenea bijuterie a ajuns să nu producă”.

„Am văzut secţii în care s-au investit zeci de milioane de euro şi nu s-a produs nimic (..) Există soluţii pentru Oltchim, până luni sperăm să rezolvăm. Totul depinde de negocierile de la Ministerul Economiei. Până la urmă decid dânşii după ce vin banii în cont. Nu e simplu să demonstrezi băncilor că o societate este credibilă”, a afirmat Pop.

El le-a propus angajaţilor combinatului să încheie greva şi să meargă luni la Ministerul Economiei pentru a-şi spune nemulţumirile, iar dacă situaţia nu se va rezolva să reia protestele.

Oamenii i-au răspuns că vor înceta protestele doar dacă vor fi semnate demisiile pentru cei 15 directori ai combinatului.

Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim Râmnicu-Vâlcea a respins, marţi, cererile de eliberare din funcţie a 15 directori ai combinatului chimic, cu excepţia celei depuse de Constantin Roibu, care a deţinut funcţia de director general de 21 de ani.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând „Hoţii”.

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.

Ulterior, el s-a întâlnit cu noua conducere a combinatului şi cu o delegaţie a protestatarilor, la discuţii luând parte şi cei 15 angajaţi care au intrat în greva foamei. Totodată, Liviu Pop a vizitat combinatul Oltchim şi a făcut un apel la salariaţi să nu transforme „o chestiune economică în una sindicală” şi să aibă „răbdare şi tărie”, el spunând că speră ca privatizarea combinatului să fie una de succes.

Corneliu Cernev, preşedintele sindicatului „Unirea” din Oltchim şi liderul protestelor din ultimele zile, pe care salariaţii îl vor în locul liderului sindical Mihai Diculoiu la conducerea sindicatului „Oltchim”, a declarat, la finalul întrevederii cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi cu conducerea combinatului, că joi salariaţii au primit deja pe carduri 30 la sută din lichidarea salarială restantă pe luna iulie, ceilalţi 70 la sută urmând să îi primească cel târziu până în data de 21 septembrie.

Liderul protestatarilor a adăugat că în cursul zilei de luni va avea loc o întrevedere la Guvern în cadrul căreia se va stabili suma necesară repornirii activităţii combinatului Oltchim, din care o parte va fi destinată salariilor.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.