Salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele
La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa pavilionului administrativ al combinatului protestează aproximativ 300 de salariaţi, dar din secţii continuă să mai vină angajaţi.
Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, decizia de disponibilizare, care aparţine administratorului judiciar, este ilegală.
„Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă în perioada următoare: de astăzi sau de la 15 aprilie. Noi nu am fost anuntaţi încă oficial. Decizia este însă ilegală, deoarece nu a fost elaborat şi aprobat planul de reorganizare, iar decizia de disponibilizare nu a fost discutată cu sindicatele”, a declarat, luni, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Potrivit acestuia, administratorul judiciar a anunţat că vor fi acordate, la disponibilizări, doar trei salarii compensatorii deoarece nu sunt fonduri.
Angajaţii Oltchim au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute, când au blocat traficul pe Drumul Naţional 64.
Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.
El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.
Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.