Peste 8.000 de angajaţi concediaţi de la CE Oltenia şi Hunedoara vor lua plăţi compensatorii timp de maximum patru ani. Aproape un miliard de lei, în total

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care oamenii care vor fi concediați în urma disponibilizărilor colective vor primi plăți compensatorii. Companiile cele mai afectate de viitoarele concedieri sunt Complexurile Energetice Hunedoara și Oltenia.
Mihai Nicuţ - vin, 11 iun. 2021, 14:52
Peste 8.000 de angajaţi concediaţi de la CE Oltenia şi Hunedoara vor lua plăţi compensatorii timp de maximum patru ani. Aproape un miliard de lei, în total

Mecanismul prevede alocarea unor compensații totale de circa 916 milioane de lei, sub forma veniturilor de completare. Plățile vor fi acordate pentru concedierile care vor avea loc până în anul 2032, conform proiectului de act normativ. Pentru minerii care au activat în subteran, se vor acorda venituri de completare pentru până la 48 de luni, iar pentru cei din carierele de suprafață pentru maximum 24 de luni.

Cităm din nota de fundamentare:

Propunerile de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2019 vizează completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de policitica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A.

Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii, ca măsură de protecție socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate.

Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care:

– 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);

– 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)

– 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)

– 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM)

Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei.

Aceste masuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului roman și cerințele corelării cu reglementarile interne și ale armonizării legislației naționale.

Măsurile de protecție socială prevăzute prin prezentul act normativ, respective acordarea unui venit de completare pentru o perioda de maximum 24 până la  48 de luni sunt tratate ca măsuri de protecție socială acordate de statul român.

In acest scop se propune următorul mecanism de acordare pentru plățile compensatorii, prin modificare art. 4 din ordonanța de urgență:

Persoanele concediate în condițiile art. 1 beneficiază de plățile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.”

 

Declaraţia oficială a ministrului Virgil Popescu

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite plăţi compensatorii pentru Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi Închideri Mine Valea Jiului a fost pus în dezbatere publică, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„O nouă promisiune îndeplinită! Proiectul Ordonanţei de Urgenţă care permite plăţi compensatorii aşa cum sunt în contractele colective de muncă şi venituri de completare între 24 şi 48 de luni pentru cele patru companii (Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi închideri mine Valea Jiului) este pus în dezbatere publică. Proiectul se supune adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003”, a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, propunerile de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019 vizează completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecţie socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectaţi de politica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum şi persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului S.A.

„Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii, ca măsură de protecţie socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din cadrul companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO); 30 persoane – Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM). Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei”, se menţionează în document.

Aceste măsuri propuse au în vedere interesul social, politica legislativă a statului român şi cerinţele corelării cu reglementările interne şi ale armonizării legislaţiei naţionale, precizează sursa citată.

Măsurile de protecţie socială prevăzute, respectiv acordarea unui venit de completare pentru o perioadă de maximum 24 până la 48 de luni sunt tratate ca măsuri de protecţie socială acordate de statul român.

Astfel, persoanele concediate beneficiază de plăţile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic. În situaţia în care operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolvenţă sau nu pot achita plăţile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, întrucât duc lipsă de lichidităţi, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceste plăţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.

Pentru operatorii economici care nu pot achita sumele reprezentând plăţi compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă plata sumelor se poate realiza în situaţia în care operatorul economic face dovada imposibilităţii plăţii acestora, prin decizia organelor statutare ale societăţii, adoptată în baza indicatorilor economico-financiari şi a situaţiilor financiare anuale.

Se propune de asemenea modificarea art. 11 din ordonanţa de urgenţă în sensul că obligaţia persoanei disponibilizate de a căuta activ un loc de muncă poate fi înlocuită cu opţiunea ca persoana disponibilizată să participe la programe de formare profesională, organizate în condiţiile legii, a căror finanţare este asigurată din asistenţa financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul fondurilor structurale şi de investiţii ale UE, precum Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune, şi Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucrătorii disponibilizaţi.

Noua Ordonanţă se va aplica până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în cazul operatorilor economici menţionaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...